31.07.2015 | 12:30
Първанов: Радан Кънев трябва да целува ръка на ДПС
Тайното гласуване било солидно и демократично, дори кабинетът трябва да се избира тайно, твърди лидерът на АБВ

„Радан Кънев трябва да целува ръка на ДПС, защото те предложиха вариант на съдебна реформа, който да мине”, обяви пред бТВ лидерът на АБВ Георги Първанов.

По повод думите на лидера на ДСБ, че „трябва да сме готови за нови избори, ако мнозинството ГЕРБ-ДПС-АБВ се запази”, Първанов коментира: „Г-н Кънев е един шегаджия”. Според него имало по-скоро има сближаване между РБ и ДПС.„И не казвам, че това е лошо”, добави Първанов.

Според него изминалият политически сезон е бил по-скоро стабилен, отколкото успешен. Един от неуспехите бил съдебната реформа. Предложените от Реформаторския блок мерки не оставяли впечатление за значима реформа в съдебната власт.

По повод отпадналото предложение за тайно гласуване във ВСС, Първанов даде за пример практиките в Европа и света, където по думите му при кадрови въпроси винаги се гласувало тайно. Тайното гласуване било демократично, защо и на избори гласуваме тайно. Дори кабинетът трябвало да бъде избиран със скрит вот.

“Повече от двадесет години съм в политиката, следя европейската и световната практика и тя показва, че сериозното, солидното и демократичното е тайното гласуване”, бе категоричен лидерът на АБВ.  Той одобрявал и избора на Мая Манолова за омбудсман, но уточни, че и Константин Пенчев е бил силна кандидатура. „Въпреки острите ни отношения с Манолова, тя пасва добре на тази позиция. Нападките са елемент от демократичния процес”, каза още бившият президент.

После в коментар за бламираните предложения на президента за въпроси на референдума добави, че единствената партия в парламента, която последователно е подкрепяла мажоритарния вот и задължителното гласуване, била АБВ.

Първанов обаче смята, че Плевнелиев има вина за бламирането, защото е отказал да прецизира въпросите. АБВ предложила промени в Закона за референдумите, с които да се свалят прагът за подписката и прагът за легитимност, но те били спрени от ГЕРБ и РБ. Припомни също, че отдавна настоява президентът да може да насрочва референдуми, без да минава през парламента. АБВ щяла отново ще внесе тези предложения в парламента.

Пред бТВ Първанов разказа и за бизнес интересите на сина си Владимир. Той имал намерение да купи акции в хотел „Стримона спа” в Кюстендил. Парите щели да дойдат от спестявания на Владимир Първанов, помощ от родителите му и кредит. Лидерът на АБВ е категоричен, че не става въпрос за кредит от 3 млн. лв., а за сума около 200 хил. лв. и обеща допълнително да даде точна информация.

„Синовете ми се занимават с компютърна работа. Имат фирма, която работи не зле”, каза още бившият президент. Той уточни, че децата му никога не са заемали държавни длъжности и не са кандидатствали за пари по европейски програми, защото той ги е спирал да го правят. “Когато съм на път да изляза от политиката, време е те да си вземат хляба в ръцете”, завърши Първанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране