20.03.2015 | 9:00
Първо за годината слънчево затъмнение
Не гледайте към слънцето с опушени стъкла или слънчевите си очила, защото е опасно за очите, предупреждават лекари

Днес е първото за годината слънчево затъмнение. От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната.

Между 10 и 13 часа, пред метростанцията на столичните булеварди „Патриарх Евтимий“ и „Витоша“, астрономи ще предоставят телескопите си за безплатни наблюдения.

За София частичното затъмнение ще започне в 10:42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути. По време на максималната фаза на затъмнението – в 11:49 часа и 5 секунди, близо 53% от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

Лекарите предупреждават да не се използват опушени стъкла или слънчевите си очила по време на затъмнението, а само специално изработени, защото е опасно за очите. Още за затъмнението и как да го наблюдаваме ще откриете в официалния сайт на Астрономическата асоциация.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) е в океана на около 260 км северно от Фарьорските острови.

В „Тази сутрин“ по БНТ пък Пламен Иванов от Централна лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници към БАН пък заяви, че обясни, че една тридесета от електроенергията у нас се добива от фотоволтаици. Затова затъмнението няма да окаже особено влияние върху добива на ток в момента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране