28.07.2020 | 20:08
Пътят до морските сараи на Доган остава общински, за сметка на рибарите от Ченгене скеле
Чанка Коралска разви тезата, че виновник да се стигне до днешната ситуация е правителството на Иван Костов, което през 1999 г. е извършило приватизация на Нефтохимическия комбинат

Пътят до лятната резиденция в Росенец на почетния председател на ДПС Ахмед Доган остава общински, но рибарското селище Ченгене скеле няма да има канализация и пречиствателна станция. Това следва от решението на доминирания от ГЕРБ Общински съвет в Бургас, взето във вторник.

С него се оттеглят одобрените промени в подробния устройствен план на лесопарк „Росенец“ в името на обществения интерес. Със същия аргумент общинските съветници от ГЕРБ взеха и обратното решение на 28 април 2020 г.

С решението за одобряване на промени в ПУП-ПРЗ на лесопарк „Росенец“ общинският път до резиденцията на Доган щеше окончателно да стане частен. Със същото решение обаче се даваше възможност за изграждане на канализация и пречиствателна станция в рибарското селище „Ченгене скеле“, санитарно охранителна зона на нефтеното пристанище и безвъзмедното придобиване на 1000 кв. м частни имоти за нова улица с паркинг. Тези проекти сега няма да бъдат реализирани.

„Въпреки тези обществени ползи, бяха направени некоректни политически внушения, което доведе до изопачаване на истината и реалните мотиви за решенията на Общинския съвет. С цел да се нагнети общественото недоволство и във вреда на обществения интерес, фактите се представяха превратно, лансираха се неверни твърдения, че общината се е разделила със своя собственост в полза на частни лица. …стигна се до напрежение и разделение в обществото. Ние, като общински съветници смятаме, че нито един акт няма смисъл, ако той не получава безспорна обществена подкрепа, независимо от ползите, които ще донесе на обществото.“ С тези аргументи председателят на Общинския съвет в Бургас Севдалина Турманова и още 8 общински съветници от ГЕРБ поискаха отмяна на цялото решение за одобряване на промени в ПУП на парк „Росенец“.  Техният доклад е внесен часове преди заседанието на Общинският съвет в Бургас – в понеделник (27 юли) следобед.

Повече от седмица по-рано общинските съветници Константин Бачийски (Средна европейска класа) и Димитър Найденов (Демократична България) бяха поискали единствено да отпадне частта за превръщането на общинската улица в частна, докато останалите придобивки за жителите в Ченгене скеле и нефтеното пристанище да останат. Докладната им записка обаче беше отхвърлена с аргумента, че няма съгласие от другата страна за нея.

ГЕРБ обвини двамата съветници, че заради тях рибарите в Ченгене скеле ще останат без ВиК мрежа, която трябваше да се изгради с пари от държавния бюджет.

Заместник-кметът по строителството на община Бургас Чанка Коралска обясни, че не може да се отмени единствено промяната за собствеността на улицата до резиденцията на Доган, защото промените в подробния устройствен план се правят по „взаимно съгласие между всички заинтересовани страни“.

„Точка 3 (за улицата – бел. ред.) сама по себе си, дори и да бъде отменена, ще вкара всички, включително и гражданите, в безтегловност – така, че да не може да се случи нищо повече оттук нататък“, каза Чанка Коралска пред съветниците.

Тя разви тезата, че виновник да се стигне до днешната ситуация е правителството на Иван Костов, което през 1999 г. е извършило приватизация на Нефтохимическия комбинат заедно с всички негови активи, в това число въпросните имоти, намиращи се на нос Чукалята с обща площ 193 дка.

Така до 2013 г. община Бургас не е имала нито един квадратен сантиметър общински имот там, но благодарение на усилията на кмета Димитър Николов се прави Подробен устройствен план, в резултат на което за първи път общината придобива безвъзмездно 4 дка имоти за улици без да плати стотинка, разясни Чанка Коралска.

В плана от 2013 г. улицата край сегашната резиденция на Доган е общинска собственост.

Пет години по-късно – през 2018 г. постъпва искане от „Лукойл“ за осигуряване на санитарно-охранителна зона около външната стена на нефтобазата, намираща се в района на Росенец. За целта е необходима промяна в действащия ПУП-ПРЗ, одобрен през 2013 г. Общинският съвет разрешава да бъде направена промяна в плана.

Докладната записка от 2018 г. е била придружена и от графичен материал, на който ясно се вижда, че част от съществуваща алея ще стане частна собственост, а част от имот частна собственост ще стане улица публична общинска собственост с достатъчен габарит, която ще завърши с паркинг за 50 автомобила, каза Чанка Коларска.

С решението от април 2020 г. Общинският съвет в Бургас финализира промените в ПУП на лесопарк „Росенец“.

„Тук може да бъде зададен въпроса, защо някой от присъстващите в тази зала, които и тогава са били общински съветници, едва сега се сетиха, че този план е в ущърб на публичния интерес“, попита Чанка Коларска.

Костадин Бачийски твърди, че тези доклади са били внесени като извънредни с много придружаващи материали и съветниците не са могли да се ориентират.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране