03.02.2015 | 8:47
Павлова за санирането: Най-бързият печели
Регионалната министърка отхвърли всички обвинения, че програмата за панелките е недомислена

Регионалната министърка Лиляна Павлова отхвърли всички обвинения за дупки в програмата за саниране, за дискриминация на общините и дори за опит чрез нея ГЕРБ да си осигури гласове за местния вот тази есен.

В сутрешния блок на бТВ Павлова отговори на критиците на програмата. Става въпрос за националния план, според който с 1 милиард лева тази година ще бъдат санирани всички панелни блокове, които имат не по-малко от 36 самостоятелни жилищни обекта, т.е. големите. Програмата трябва да обхване цялата страна. За целта собствениците на жилища трябва да направят общо сдружение и да подадат заявление до общината. Кметът е този, който трябва да обяви обществена поръчка за проектирането и строителството. Квоти за общините няма. Набирането на документите започна от 1 февруари.

Според една от критиките липсата на квоти ще доведе до толериране на някои градове – тези, които имат по-добра подготовка в организирането, или по-големите. Така например в Бургас вече са подадени ен на брой заявления. “Една община може да вземе много повече пари, ако е по-бърза. Най-бързият печели. В Бургас са се организирали, не дискриминираме никой – нито по партия, нито по население. Спазваме принципа “първи по време, първи по право”, отговори Павлова.

По думите й ако се въведе квоти за София и за Шумен например, това би придизвикало недоволство. На критиката, че ще бъдат толерирани общини на ГЕРБ, пък отвърна: “Парите се управляват от кметовете на общините, които са от всички партийни цветове. Не ги делим на малки, големи и герберски”.

Имаше изразени опасения и че чрез общото сдружаване на собствениците някой може да бъде изгонен от жилището си. По този повод Павлова отговори, че става въпрос за целево сдружаване, само за нуждите на санирането и етажната собственост не може да отнема апартаменти заради натрупани стари задължения и пр. на съседите.

Критики имаше и по отношение на това, че ще се санират само големи сгради – поради факта, че в малките градове няма такива големи жилищни блокове. Павлова обясни, че от 2016 г. ще започне реновирането и на по-малките сгради. За целта ще имаме допълнителни 300 млн. лв. финансиране от ЕС.

Опасения браншът изрази и по отношение на прозрачността при харченето на парите.  “Възложили сме открита и прозрачна процедура и всяка сграда ще се строи от различен строител”, отвърна Павлова.

Според инструкциите на регионалното министерство една фирма ще проектира и строи едновременно, което според критиците ще доведе до скок на разходите.”Проектанти ще проектират, строители ще строят. Понякога може и двете дейности да се правят от една фирма”, посочи Павлова и каза в заключение: “Това е социална политика. Този 1 милиард ще доведе до заетост и за малките и средни предприятия”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране