30.04.2019 | 0:01
Педро Санчес ще е новият стар премиер на Испания
Социалистите спечелиха парламентарните избори

Социалистите на Педро Санчес спечелиха парламентарните избори в Испания и въпреки че нямат абсолютно мнозинство, ще съставят правителство. Крайната десница също влиза в парламента, показват неофициалните резултати от вота в неделя.

Санчес празнува победата си от балкона на централата на Испанската социалистическа работническа партия. Социалистическата партия спечели изборите и заедно с тях и бъдещето, а миналото загуби, обърна се той към привържениците си. Новият стар премиер заяви, че ще се стреми да сформира проевропейско правителство и че единственото условие ще бъде спазването на конституцията и осигуряването на социална справедливост.

Никоя партия няма да има мнозинство в парламента. Същото бе в сегашния парламент, а социалистите управляваха с по-малко от 23%, коментира АФП. Резултатите обаче са по-слаби за десницата. При 137 места в парламента на изборите преди 3 години Народната партия на бившия премиер Мариано Рахой, която състави първото правителство след вота, ще има 65 гласа, над два пъти по-лош резултат.

Центристката „Граждани“, считана за част от потенциален десен блок (заедно с „Вокс“), увеличава подкрепата си до 57 места, при 32 в досегашния парламент.

Лявата коалиция „Унидас подемос“ ще вземе 42 места (при сегашни 45), сочат същите данни. При потвърждение на резултатите, както и на тези на PSOE (123-ма депутати) левите партии биха били на косъм от мнозинство от 176 депутати, необходимо, за да управляват.

В досегашния парламент Санчес разчиташе на каталунски и няколко малки националистически партии. Правителството обаче загуби подкрепата на каталунците заради бюджета, предложен от Санчес. Сега той ще трябва да сформира разнородна коалиция. Лидерът на испанската крайнолява партия „Унидас Подемос“ вече заяви, че е склонен да сформира ляво коалиционно правителство със социалистите. Около 11 места не достигат на двете партии, взети заедно, за парламентарно мнозинство според частичните резултати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране