04.12.2023 | 13:27
Пеевски не може да излезе от “Магнитски“ пожизнено
Според Бойко Ноев, българската прокуратура е пробита дълбоко от руски интереси

Прокуратурата е пробита дълбоко от руски интереси. Това е може би единствената институция, която не може да бъде разследвана от ДАНС за руски интереси”, коментира бившият военен министър и посланик на България в НАТО Бойко Ноев пред Нова телевизия.

Той каза, че от прокуратурата миналата седмица са поискали Русия да предаде на България трима офицери от ГРУ (руското военно разузнаване) заради отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

“Предстои да се види дали това е крачка в правилната посока. Аз имам големи съмнения“, каза Ноев, който бе свидетел по делото за отравянето.

„Прокуратурата, службите и изпълнителната власт на най-високи нива са прикривали, замазвали и отклонявали разследванията за отравянето и взривовете във военни заводи (които се свързват с руска намеса – бел.ред.), посочи Бойко Ноев.

„През годините от 2011 г. досега са натворени толкова безобразия, унищожавани са веществени доказателства, правени са всякакви усилия да се прикрият следите. Давани са погрешни данни на партньорски служби. Партньорските служби твърдят, че нашите прокуратура и служби са ги заблуждавали. Това не си го измислям, зад информациите, които имам, стоят и доста хора в чужбина. Има огромно количество материали“,  добави той.

Според разследващия сайт „The Insider“ през ноември 2011 г. ГРУ (руското военно разузнаване) взривява склада за боеприпаси на фирма „ЕМКО“ на оръжейния търговец Емилиян Гебрев в Ловнидол.

Едва през април 2021 г., десетина дни след като Чехия експулсира 18 служители от посолството на Русия по подозрение, че руски служби са замесени в експлозиите във чешки военен склад през 2014 г., българската прокуратура стигна до прозрение.

Съобщено беше, че четири взрива във военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ). Но вече втора година няма напредък по разследванията, а експлозиите във военни складове продължиха.

Бойко Ноев обясни, че се познава с оръжейния търговец Емилиян Гебрев от 2001 г.  “Той е човек, който не дава нито стотинка и е принципен с това. Всички, които бяхме там (при Гебрев в болницата), станахме свидетели. Откакто бях при него в болницата и станах свидетел, съм бил разработван, подслушван, проследяван – без съдебно разрешение за около 3 месеца, след това е имало съдебно разрешение. Сега започват да излизат документи. Подслушван съм от ДАНС по времето на Сотир Цацаров. Още не съм видял всички преписки, а те са над 20. Затова подслушване трябва да отговори г-н Сарафов (сегашният и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов)“.

Бившият военен министър разказа, че е получил писмо в резултат от неговия сигнал до прокуратурата, в което се твърди, че няма такова нещо (че е подслушван незаконно). Ноев цитира и статията във „Файненшъл таймс“, в която се посочва, че „корупцията сред българските прокурори и липсата на разследване на тяхното престъпно поведение са на видно място в докладите на Европейската комисия“. “Прокурорската безнаказаност и продължаващото влияние на Русия също са сред причините, цитирани от няколко столици в ЕС за блокиране на присъединяването на България към Шенгенското пространство“. По думите му това не е просто мнение на британското издание, а това е чувал от много авторитетни хора в чужбина.

„Делян Пеевски пожизнено не може да излезе от списъка „Магнитски“, посочи Ноев, позовавайки се на чужди специалисти. Ноев каза, че е видял документи от обвиненията към депутата Делян Пеевски от американското правителство, на базата на които той е включен в списъка “Магнитски”.

“Това са официални документи на американското правителство, където информацията защо Пеевски е в списъка “Магнитски”, е заличена изцяло, пише, че е секретно. Задавам си въпроси има ли в това черното, заличеното, “Булгартабак”, има ли “Южен поток”, има ли фирма “Виафорт”, с която адвокатът на Пеевски атакуваше придобиването на “Дунарит”. Всякакви опити да се свърже атаката срещу Гебрев и тези документи в България не се разследват”, каза Бойко Ноев.  По думите му при един от “намагнитените” (българите от списъка “Магнитски”) се намеква за руско влияние.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране