31.07.2015 | 21:11
Пекин взе Игрите 2022
Китайската столица победи с 44:40 гласа Алмати за домакин на Зимната олимпиада

Пекин спечели домакинството на Зимната олимпиада през 2022 година и стана първият град, организирал летни и зимни олимпийски игри. Китайската столица бе предпочетена пред другия кандидат – бившата столица на Казахстан Алмати, по време на тайно гласуване на 128-ата сесия на МОК в Куала Лумпур.

Пекин бе домакин на Лятната олимпиада през 2008 г. При гласуването китайците надвиха казахстанците с 44:40 гласа. Първоначално делегатите трябваше да гласуват електронно, но заради повреда в системата бяха принудени да дадат своя таен вот с бюлетини.

Състезанията в китайската Зимна олимпиада са планирани да се проведат на три места: в центъра на Пекин (церемония по откриване, фигурно пързаляне, шорттрек, хокей, кърлинг и бързо пързаляне с кънки), в северозападната провинция Янцин (алпийски ски, бобслей и скелетон) и в град Чжанцзякоу (ски бягане, ски скокове, биатлон, фрийстайл и сноуборд).

Преди гласуването за домакин на Зимната олимпиада 2022 членовете на МОК предпочетоха швейцарския град Лозана за домакин на Зимната младежка олимпиада през 2020 година пред румънския претендент Брашов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране