11.05.2018 | 10:30
Песента на колелетата – съответна на съответствието

Цветан Цветанов и Валери Симеонов брифираха парламентарните репортери току пред стаята на ГЕРБ, а зад брифингиращите надничаха видни гербави депутати. Рамо до рамо и подсилени в гръб, Цветанов и Симеонов изпяха Песента на колелетата в коалиционната каруца и показаха, че скърцането е всъщност конструктивно и показва движение напред!

***

Журналист: Можете ли да ни кажете какво приехте и какво не приехте от законодателните предложения на г-н Симеонов?

Цветан Цветанов: …Законите, които бяха представени – това беше Законът за хазарта, където ние казахме, че ще получи политическа подкрепа за тази промяна, която действително в момента става като една епидемия и заразяване на подрастващите и на хора, които са с един по-нисък социален статус, които просто се поддават на тази манипулация, която излиза от медиите със тези хазартни игри.* Що се касае до законопроекта, който е свързан с тютюнопушенето, ние сме категорични, че това няма как да бъде подкрепено от ПГ ГЕРБ, защото само преди 6 години ние сме били вносители на този законопроект и смятам, че вече се получава и съответният ефект, а и вчерашната среща, която имахме с ученици от Казанлък – 26 ученика, които на въпрос дали тютюнопушенето трябва да бъде разрешено в заведенията, те казаха категорично не; което беше изключително впечатляващо за оценката, която дават децата, а ние трябва да се стремим действително да гарантираме по-здравословен начин на живот и намаляване възможността за въздействие от подобни тютюневи изделия да действат върху децата и здравето на хората.

Ж: Г-н Цветанов, притесняват ли ви по някакъв начин срещите, които правят двамата вицепремиери с опозицията?

Цв: Срещата беше поискана от вицепремиера Валери Симеонов и това е по ресор, по който той отговаря. Съвсем нормално и резонно е…

Ж: Само че той каза, че се среща с Корнелия Нинова в качеството си на председател на своята партия. Нали така, г-н Симеонов?

Валери Симеонов: Аз се явявам като вицепремиер и търся подкрепа по закони, които са подготвени… Начи, идейно, част от законите действително са заложени в програмата на НФСБ. Но тия закони са подготвени в качеството ми на вицепремиер. И нямам претенциите да игнорирам труда на министерствата, които са работили. Всъщност основната част от работата я свършиха специалистите и юристите от съответните ресорни министерства. Това е истината. И като вицепремиер аз съм длъжен да обиколя всички парламентарни групи да потърся подкрепа.

Ж: Във вашата парламентарна група, на ОП имам предвид, изчистиха ли се недоразуменията?

ВС: Нямаме недоразумения и не мисля, че това са съществени за обществото въпроси!…

Ж: Ако не са стабилни едни коалиции, които управляват, вероятно това е проблем за обществото.

ВС: Да оставим на фактите да докажат или да покажат дали сме стабилни, или не сме стабилни! Аз мисля, че стабилната политическа обстановка доказва стабилност и на управлението.

Ж: Защо, г-н Цветанов, скърцат колелата на каручката от парламента, както каза Каракачанов?

Цв: Е, аз смятам, че…

ВС: Щото върви каруцата, затова скърца! След като нещо работи, нормално е да има и противоречия в някви моменти. Какво странно има в това?

Цв: Вижте, винаги сме казвали, че ние имаме своята различна идентичност. Ние сме различни партии и всеки има своята цел, която си поставя в съответна предизборна кампания и в съответно управление, ако успее да влезе и да участва заедно в коалиционен формат… И точно затова тази среща, която прави днес вицепремиерът Валери Симеонов, и разговорите, които ще проведе с останалите парламентарни групи, за да търси парламентарна подкрепа по текстове, по които имаме различия, но те в никакъв случай не могат да допринесат за разтуряне или за разпускане на коалицията, или ангажимента, който имаме по управленския четиригодишен мандат.

_____

* Става въпрос за предложението на Валери Симеонов да се забранят телевизионните реклами на игри на щастието – разумно предложение, което Цветанов комуникира толкова ясно, че трябва да му търкаш думите като на лотарийно талонче, за да видиш какво има под тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране