30.07.2018 | 20:29
Петр Келнер идва в България за среща с Борисов

Новият собственик на „Теленор“ ще се види с премиера, преди да изтече срока за обжалване на решението на КЗК да му забрани покупката на „Нова тв“

Мажоритарният собственик на фонда PPF – чешкият милиардер Петр Келнер, ще дойде до България в някой от следващите дни, за да се срещне с премиера Бойко Борисов. Това потвърдиха за „Капитал“ три независими източника. Официална информация за срещата няма. „Не коментираме бизнес програмата на г-н Келнер“, заявиха от пресслужбата на PPF. От пресцентъра на Министерския съвет заявиха, че в официалната програма на Бойко Борисов не е предвидено да се види с Келнер.

Според източниците на „Капитал“ това не е първата среща между двамата – премиерът и чешкият бизнесмен са се виждали още два пъти през последните месеци, като и двете срещи са били в сградата на Министерския съвет. Официални информации и в двата случая нямаше.

Днес Европейската комисия одобри сделката между PPF и „Теленор“, която включва и придобиването на българския телеком на норвежката група. Другата сделка на Келнер в България обаче – за купуването на „Нова телевизия“ от шведската MTG, беше забранена преди единадесет дни от българската Комисия за защита на конкуренцията. В безпрецедентно решение КЗК реши, че това ще е прекомерна концентрация, въпреки че PPF към момента не притежава никаква друга собственост тук.

Сделката за „Теленор“ се разглеждаше от ЕК, а не от КЗК, защото включва придобиването на компании в няколко европейски държави. Според редица специалисти по антимонополно право решението на българската комисия за „Нова телевизия“ е изключително слабо аргументирано. Това дава на Келнер много възможности да го обжалва пред Върховния административен съд. Какво би се случило там обаче е най-малкото неясно, защото през последните години ВАС нееднократно е доказал, че решенията му зависят от управляващите.

Срокът, в който решението на КЗК може да се обжалва изтича този четвъртък. Пред PPF и Келнер има поне две възможни стратегии. Ако тръгне да обжалва той трябва, от една страна, да разчита на безпристрастно решение от ВАС, а, от друга, да бъде готов за война с управляващите в България. Тъй като за забраната на КЗК трудно могат да се намерят убедително правни аргументи, единственото възможно обяснение е политически натиск върху нея. Посланието на управляващите беше пределно ясно – те не искат Келнер за собственик на „Нова тв“. При положение че той ще притежава друг силно регулиран от държавата бизнес в България – „Теленор“, конфронтацията с властта не изглежда като най-разумния ход.

Другата възможност на Келнер е да се откаже от „Нова тв“. Това обаче ще наруши първоначалните му планове за синергия между медиата и телекома. Едновременно с това ще смъкне цената на телевизията и тъй като сегашният собственик – шведската MTG, със сигурност я продава, сделката с местен играч ще стане не само възможна, но и по-лесна.

При всички положения обаче какво ще се случи отсега нататък зависи само формално от КЗК или ВАС. Истинското решение се взима на „Дондуков“ 1. И затова без среща с Борисов всяко решение на Келнер ще бъде излишно теоретизиране. Въпросът е, ако има сделка, каква ще бъде цената на поетите от PPF ангажименти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране