16.08.2019 | 15:21
Петр Келнер няма да пита ГЕРБ и ДПС дали да купи Btv, а Европейската комисия
Чешкият милиардер купува всички медии на CME в България, Чехия, Румъния и Словакия

Една голяма мистерия явно е напът да бъде разбулена – кой ще е следващият собственик на телевизиите от групата на bTV – Central European Media Enterprises (CME). Или поне така смятат чешки и словашки медии, които дори директно посочват името му: Петр Келнер. Той е добре познат и в България, където през миналата година имаше не особено добър (за него) опит в преговорите си с КЗК и държавата, когато искаше да придобие друг голям медиен актив – „Нова телевизия“.

Според словашкия вестник Hospodarske noviny Келнер чрез инвестиционната си група PPF е единственият останал кандидат в надпреварата за CME, която държи телевизии в България, Чехия, Румъния и Словакия. Изданието смята, че от целия пакет фокусът му е върху словашката Markiza и чешката Nova. Но е факт, че и в България Келнер не криеше амбициите си да придобие голям медиен актив и да го обедини с телекома „Теленор“, който купи през миналата година. Именно такова беше желанието му за „Нова телевизия“, но сделката беше спряна от държавата със странни доводи.

Продажбата на CME трябвало да приключи в края на юли или началото на август, но сроковете били удължени с месец заради преговорите за цената, уточнява Hospodarske noviny. Според изданието цялата група се продава като пакетна сделка. Другият кандидат е бил медийният гигант Discovery, но той се е оттеглил от преговорите. „Въпросът е дали Келнер ще иска да запази всички телевизии, които придобие“, коментира Hospodarske noviny.

Медийният портал mediaGuru пък коментира, че ако в крайна сметка Келнер купи CME, това само ще затвърди тенденцията, че чуждите медийни собственици напускат Словакия и Чехия. Ситуацията е подобна и в България, където при успешно приключване на преговорите чешкият милиардер ще е един от малкото останали външни инвеститори в големите медии. Сделката няма да минава през КЗК, а през Европейската комисия, тъй като покрива няколко държави.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране