27.08.2018 | 22:41
Писателят Антон Дончев се оказа строител на пътища

Авторът на романа „Време разделно“ и на куп други по-слаби творби академик Антон Дончев се оказа член на Надзорния съвет на пътностроителната компания „Трейс“, която ремонтира за 23 милиона евро участъка край Своге, на който загинаха 17 души.

След трагедията се оказа, че Агенция „Пътна инфраструктура“ и общината са подавали голям брой сигнали за некачествено строителство, но компанията не е предприела нищо. В какво качество и защо писателят Дончев е настанен на заплата в пътна фирма е пълна мистерия. За него няма данни, че разбира нещо от този вид дейност, а още по-малко от задълженията на член на надзора – проверка на годишни финансови отчети, доклади, решения по сделки и други.

На сайта на строителната компания е записано следното:

Акад. Антон Дончев е независим член на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд” АД. Завършил е право в Софийския университет през 1953 г. акад. Дончев е един от най-изтъкнатите представители на историческия роман в България, майстор на епоса с международна популярност.

Романът му „Време разделно” и досега остава най-известният български роман в световната литература. Тази творба на Антон Дончев е издавана 17 пъти в България в тираж един милион и е преведена на над 28 езика в двумилионен тираж. През 70-те години на миналия век – малко след премиерата на “Време разделно” в САЩ, книгата е включена в програмата на славянските факултети на световните университети.

Едноименният филм на режисьора Людмил Стайков, създаден през 1987 г., се превръща в една от най-ярките продукции в седмото изкуство на България. През 1999 г. за своето цялостно творчество акад. Антон Дончев получава авторитетната литературна награда “Балканика”, смятана за балканския “Нобел”.

През 2003 г. Българската академия на науките му присъжда най-високата научна степен – академик, като най-изтъкнат представител на историческия роман в България и майстор на епоса със световна известност. През декември, 2004 г. ректорът на Софийския университет Боян Биолчев му връчи и Голямата награда за литература и Почетния знак на синя лента. Акад. Дончев е носител на най-високото държавно отличие – орден “Св. св. Кирил и Методий”, огърлие, което се връчва от президента за особено големи заслуги в областта на културата.

акад. Дончев е учредител на две стипендии „Време разделно“ за студенти от Родопите по история и българска литература. Със стипендиите се разпорежда Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране