05.10.2020 | 0:57
Плащаме в евро от 2023 г.
Започват тестове за въвеждането на дигитална единна европейска валута

България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г., твърди управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за списание на Българска стопанска камара. „Нашето очакване, както и това на европейските ни партньори, е престоят във валутния механизъм да не се проточва във времето. Целта на този престой е да демонстрираме формално изпълнение на един от маастрихтските критерии (за стабилността на валутния курс) – нещо, което валутният борд ни осигурява безпроблемно. След изпълнение на този и останалите маастрихтски критерии, както и при постигната съответна степен на институционална и реална конвергенция България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г.“, посочва управителят на БНБ.

Приемането на еврото няма да доведе до повишаване на цените, смята гуверньорът на БНБ. Това било спекулативно твърдение, което не е подкрепено с факти от историята на единната валута. „В дългосрочна перспектива както цените, така и доходите в България се очаква да се движат нагоре. Това ще бъде едно нормално следствие от реалната конвергенция на икономиката ни към еврозоната. Валутата, която ползваме, сама по себе си не е фактор за повишение или понижение на цените“, посочва управителят на БНБ.

Междувременно от Европейската централна банка обявиха началото на серия от тестове за въвеждането на дигитално евро. Трябва да имаме готовност да пуснем дигитално евро, ако това се окаже необходимо, посочва в комюнике президентът на банката Кристин Лагард. То ще бъде електронна форма на валутата на централната банка, която подобно на банкнотите ще „дава възможност на всички – както на домакинствата, така и на компаниите, да извършват всекидневни разплащания бързо, лесно и при пълна сигурност“, обяснява ЕЦБ. Електронното евро ще съществува успоредно с наличните пари и няма да ги замества, уточнява Франкфурт, уверявайки, че при всяко положение ще продължи да емитира банкноти и монети. В съобщението на ЕЦБ почти в прав текст се признава, че една от основните причини за усилията за въвеждането на дигитално евро е то да е в противовес на криптовалутите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране