23.06.2016 | 16:01
Плевнелиев: Ако ЕС се разпадне, ще има война
Подобно предупреждение отправи и британският премиер Дейвид Камерън

Президентът на България Росен Плевнелиев начерта мрачна картина за Европа, ако ЕС се разпадне. Това той направи в отговор на въпрос по време на дискусия с президента на Германия Йоахим Гаук.Държавният глава направи изказването си в деня, в който британците ще отидат до урните, за да гласуват на историческия референдум, който трябва да определи дали страната да остане член на ЕС или да напусне.

Подобно предупреждение отправи и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън в началото на м. май. Тогава той заяви, че евентуалното излизане на страната от състава на Евросъюза може да увеличи риска от риска от война в Европа.

Според Камерън ЕС още изначално е призван да сплотява страните, някога воювали една с друга, и отделянето на Великобритания може да постави под заплаха „мира и стабилността” на континента с полагането на сепаратистки тенденции.

„От тоталната омраза и жестоката война създадоха проекта за мир (бел. ред. ЕС). Аз съм сигурен, че цялото прогресивно човечество си дава сметка за уникалността на този проект за мир, който е важен не само за страните от Европа, но и за света“, каза Росен Плевнелиев.

На въпрос към двамата президенти дали тази решимост на британците не е сигнал за това, че ЕС скоро ще се разпадне, президентът Плевнелиев заяви, че „ако се разпадне ЕС, следва война, защото след две кървави световни войни единственият извод и работеща формула и идея е как да няма повече война”.

„Единственият начин е да има интеграция, ако няма интеграция и сътрудничество, сигурен съм, ще има война в Европа“, подчерта той.

Президентът на България направи и паралел между управлението на общността и семейството като посочи, че когато е трудно и тежко едно семейство се събира и стяга. „Когато е трудно и тежко, всеки член на семейството трябва да допринесе да помогне да действа солидарно и отговорно. Аз се гордея, че точно това прави България“, отбеляза той.

Президентът на страната ни заяви, че в момента има 11 кризи в ЕС. Всяка една от тях е със свое развитие. Според него едно от най-добрите неща, което е измислило човечеството е Европейският съюз. „Това се вижда най-добре на Балканите“, каза още той и даде за пример Сърбия и Косово, които според него е нямало да бъдат там, където са сега, ако го е нямало двигателят на европейската интеграция.

„Да не мислите, че вече 20 години на Балканите ние щяхме да имаме мир, ако не беше перспективата пред европейското членство на всяка една от държавите-членки. Ако вие искате да просперирате.

Ако искаме на Балканите да има работни места, единственото, което трябва да направим е да заздравим основите на ЕС и той да обхване всички държави членки, защото само тогава ще има мир, общи правила, ценности и само тогава ще дойдат големите стратегически инвеститори“, категоричен е Плевнелиев.

Той добави и че иска едни и същи норми на ценности, правила за всички държави, за да има мир.

„Всяка криза, всяка война започва тогава, когато някоя страна наруши върховенството на закона и човешките права. ЕС има мисия в подкрепата на върховенството на закона и човешките права“, допълни държавният глава.

1 коментар

  1. Еньо каза:

    “Войната”в празната ти кратуна,никога не е спирала.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране