09.06.2019 | 12:36
Плевнелиев: Ако не купим Ф-16, ще изпаднем в тежка геополитическа ситуация и ще загубим доверието на САЩ
Борисов ще успее, ако извади нови лица и приоритети, каза експрезидентът

„Покупката на Ф-16 е стратегическо решение на българската държава, за да покаже къде стоим. Ако ние не купим Ф-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава. Покупката не е само пари, а е геостратегическо решение“.

 

Това заяви президентът 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев пред БНТ по повод сделката със САЩ за купуване на изтребители.

Държавният глава трябва да знае къде стоим, а днес трябва да знаем, че вече се е скарал с правителството на САЩ. Той го обвини в корупция заради сделката с Ф-16, а тя е одобрена от Сената. Той изгуби доверието на американското правителство и прави всичко възможно, за да раздели ЕС, каза Плевнелиев за президента Румен Радев.

Той коментира и изборите за Европейски парламент.

В трудни времена се изискват лидери. Наистина шансовете на Манфред Вебер са минимални, защото,той е лидер на партия в ЕП, но е бил президент или министър-председател. Шансовете на Франс Тимерманс също намаляват, а тенденциите в политическите среди оформят като все по-силна кандидатурата на Мишел Барние, посочи Плевнелиев.

По думите му българското правителство има своята кандидатура за еврокомисар в лицето на Мария Габриел. Относно слуховете за издигането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и за председател на Европейската комисия Плевнелиев заяви: „Ние се гордеем изключително много с Кристалина Георгиева, тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена. Много се спекулира дали би напуснала позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка и да отиде в битката за еврокомисар или председател на Европейската комисия. Не съм аз човекът, който да говоря от нейно име, но в една много голяма степен на вероятност ЕП би подходил по-скоро на силата на правилата, които самият той е задал“

В коментар за политическата обстановка в страната Росен Плевнелиев подчерта, че по-големият проблем за ГЕРБ и всички партии всъщност е ниската избирателна активност на евроизборите. Тя е един сигнал към всички, не само към ГЕРБ, доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери като цяло.

По повод оставката на Цветан Цветанов Плевнелиев посочи, че двамата с Бойко Борисов са тандем, създал ГЕРБ, и Цветанов няма намерение да наранява партията, на която гледа като на свое дете.

„Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и много честен разговор с премиера Бойко Борисов, продължил 3,5 часа, за който обществото разбра. Изключително съм благодарен на г-н Цветанов, който ми даде пълната оперативна свобода за действие по време на кампанията за президентските избори през 2011 г. Аз и екипът ми сме много благодарни, защото той ни показа желязна дисциплина, много силна работа с милионите българи по градовете“, коментира Плевнелиев.

Според Плевнелиев, като партия ГЕРБ толкова дълго е доминирала в политическия живот, че самата тя трябва да си дава сметка за инфлацията в политиката. Ако считаме, че Бойко Борисов има план да извади нови лица на дневен ред, да даде нови ясни приоритети – то тогава би могъл и да успее, допълни той.

По темата за намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лв, което предложи премиерът Бойко Борисов, Плевнелиев е категоричен, че това няма да проработи.

„Все повече и повече се залага на популизма. Видяхме как лидерът на социалистите Корнелия Нинова загуби, залагайки изцяло на популизма на евроизборите. Излизането на БСП от парламента беше популистки, но неработещ акт. В този смисъл намаляването на партийните субсидии за мен е популистко и дългосрочно неработещо действие“, каза той.

2 коментара

  1. Георги Вълков, д-р инж. каза:

    Тоя пък „екс“ що го канят изобщо да „дава акъл“? Кой му урежда медийни изяви? Другите ‘екс“ не ги чуваме изобщо – Първанов, Стоянов, а тоя не спря да плещи колко е бил велик и колко сегашният е зле 😉

  2. kkk каза:

    Заводите за Ф 15 и Ф 16 са пред закриване през 2017 и САЩ Президента и посолствата оказават политическа подкрепа на Локхийд за да не понесът загуби. 2017 е когато трябва да бъде затворена призводствената линия за Ф 16.След обаждане от лобист на Локхийд Американската Администрация Осигурява Поръчка от Бахрейн през 2018 коато ще държи завода отворен до 2025 г.Поръчка за 14 самолета Ф16 не е финализирана за Словакия, и сделка е в процес за 8 самолета с България. Така завода на Локхийд ще си осигури работа за модернизация и резервни части за десетки години наред,добри бизнес практики!
    САЩ не закупуват Ф16 и заменят всички Ф 16 с Ф 35?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране