07.03.2015 | 14:52
Плевнелиев не е сив кардинал, а сива мишка
Борисов бил подкрепен от голяма клиентелистка коалиция, но не бил наясно със себе си дали е достатъчно смел

Президентът Росен Плевнелиев не е сив кардинал във властта, а по-скоро сива мишка. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на ПГ на БСП и говорител на Столетницата Атанас Мерджанов пред радио К2.

Попитан дали Плевнелиев е сив кардинал във властта, препасан с американското знаме и обграден от американофили, Мерджанов отговори: „По-скоро трябва да говорим за сиви мишки и гризачи, които се опитват да подяждат  българското обществено пространство, но няма да успеят!“

Според него самото отношение на премиера Бойко Борисов към президента е достатъчно показателно. Държавният глава съвсем не бил тази фигура, която може да респектира политическия живот в страната, защото „той е ерозирал морално своята функционалност, легитимирайки се като представител само на една част от българското общество”.

Мерджанов смята, че срещата на БСП с Плевнелиев през седмицата е била „напълно излишна”. Партията проявила отношение, за да се знае, че едни такива консултации трябва да бъдат водени от държавен глава, който да държи на думите си и на формирането и отстояването на националния интерес.

Според говорителя на БСП обаче Плевнелиев яростно е бранил бившите протестиращи, които сега били на властови позиции. А още от времето на протестите била прокарана тезата на Плевнелиев в публичното пространство за основния враг на България – Русия.

„Проявите на българската общественост за несъгласие със съпричастност към военни действия са нещо напълно естествено, а приписването на съвместни действия на БСП с „Атака” е неоснователно”, каза Мерджанов.  Той коментира още, че му е омръзнало БСП непременно да бъде национално отговорната и призваната винаги да отговаря за всички недъзи в държавата партия.

„Борисов е подкрепен от достатъчно сериозна и клиентелистка коалиция, която се прояви при гласуването на 8-милиардния дълг“, добави Мерджанов. Премиерът не бил наясно със себе си дали ще бъде достатъчно смел да решава националните интереси, или щяла да надделее неговата нужда да се задържи на власт, имитирайки реформи, но стриктно съобразявайки се с външни интереси.

1 коментар

  1. danikk каза:

    Никога България не е имала по голям мухльо за президент!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране