25.02.2015 | 22:36
Плевнелиев няма да налага вето на ратифицирането на заемите
Президентът окуражи правителството и парламента

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред журналисти, че не обмисля налагане на вето на закона за ратифициране на новите заеми. Държавният глава направи този коментар след участие в церемония по връчване на годишните награди на Българския форум на бизнес лидерите.

„Не можем да правим паралел по никакъв начин между ситуацията с връщането от мен на бюджета на „правителството Орешарски“ и днешното решение, допълни президентът. Росен Плевнелиев напомни, че тогава бюджетът е трябвало да бъде ревизиран извънредно в средата на годината.

„Тогава посочих, че управляващите правят опит да увеличат изкуствено разходите, да намалят изкуствено приходите и по този начин отварят „дупка“ за дефицит. Оказах се прав, цифрите посочиха, че в края на същата тази година управляващите произведоха свръхдефицит от почти 4 процента“, каза държавният глава.

Той заяви, че днешното решение на парламента не е решение за теглене на дълг и от него не следва директно тегленето на милиарди. „Имаме бюджет, в него е посочен какъв е лимитът на дълг за 2015 г., той ще бъде изпълнен, по същия начин ще има бюджет за 2016 г. Опозицията ще каже, а аз като държавен глава ще мога да преценя дали бюджетът за 2016 г. е реалистичен или не“, посочи президентът.

Той допълни, че ако бюджетът е нереалистичен, ще действа както в миналото. ържавният глава пое ангажимент президентският екип да наблюдава следващите действия на правителството от гледна точка на изпълнение на дадената заявка за резерв, за по-голяма прозрачност в харченето на около 2 милиарда, за които имаше спор в НС, дали трябва и те да бъдат изтеглени.

Президентът окуражи правителството и парламента, като напомни за по-думите му „исторически най-ниските лихви от 200 години“ и добави, че всяка държава в ЕС, българско семейство или фирма биха предприели подобни стъпки.

Опитът да се подобрят условията, да се въведе ясна рамка за три години напред, да се вземат световно реномирани компании, да се търси доверието на пазарите е добър, дано и изпълнението да е добро, заяви държавният глава и допълни, че досега парламентът е показал, че има заявка за добро изпълнение.

1 коментар

  1. Атанасов каза:

    Не можем да правим паралел по никакъв начин между ситуацията с връщането от мен на бюджета на „правителството Орешарски“ и днешното решение, допълни президентът.
    Никакъв, ама никакъв паралел не може да се прави. Освен размера, който както всички знаят има значение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране