12.10.2020 | 10:52
Плевнелиев: Радев нарушава Конституцията, евродепутати от БСП изкарват България вампир
Половината от българските олигарси са ударени жестоко, но другите не са, каза той

Президентът Румен Радев говори за върховенството на правото, а нарушава Конституцията. Той може да свали доверието от всеки, но няма право да иска оставката на главния прокурор, на премиера и на парламента. Така нарушава баланса на разделение на властите. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия президентът на България от 2012 до 2017 г.  Росен Плевнелиев.

Това, което Радев прави, е най-прекият път към диктатурата, добави той.

„Преди 10 години експортът на България бе 20 млрд. лева и бе основно за държави като Русия, Турция и т.н. Днес е 60 млрд. лева и основният ни пазар е Германия. Ние се движим в правилната посока и се интегрираме в сърцето на ЕС. Иска ми се този процес да е по-бърз“, заяви Плевнелиев.

„Днес държавният глава твърди, че главният прокурор, премиерът и министрите са мутри и мафия. При нас липсва базисния консенсус. Поне за пет неща не трябва да се плюе. В Европейския парламент излизат депутати от крайната левица, които казват, че България е вампир, който смуче еврофондове. Ние мълчим и не се предприемат контрадействия“, добави той.

„Не може да кажем, че в България няма проблеми. Само когато бъдат посочени по един партньорски, коректен начин ще ги решим. Резолюцията не европарламента отиде отвъд това. Тя бе акт на тотално противопоставяне на българи с българи. Инициатор бе български евродепутат. Това е политически документ за безпринципна битка за власт“, подчерта бившият държавен глава.

„Стигна се дотам да се притесняваме, че ще бъде извършено национално предателство. Ако се окажем с македонско малцинство, това е позор! В България никога не е имало македонци.“, добави той.

„Резолюцията ни помага да посочим проблемите и да ги решим. Има проблем с начина, по който прокуратурата действа. Остава съмнение за селективност и с малко раздаване на справедливост, но от друга страна действа на високи обороти. Това не беше така преди години“, коментира Плевнелиев.

„Половината от българските олигарси са ударени жестоко, но другите не са. Създава се усещането за селективност в действията, но за да решим тези действия, не може да подходим популистки и да сочим само главният прокурор като удобно извинение, че в Народното събрание не може да седнем и да направим тази реформа, от която имаме нужда“, добави той.

„Днес България стои много по-добре, отколкото през 2008 г. Вероятно, по статистика на ЕС, ще се окаже, че тази година България ще бъде една от най-малко засегнатите от кризата страни. През 2008-2009 г. беше много трудно. Сега обаче е по-различно. Вземат се мерки, надявам се да е по-лесно”, заяви експрезидентът.

Плевнелиев коментира и новината, че Microsoft реши да инвестира 1 млрд. долара в Гърция и то в регионален световен хъб за база данни. „Microsoft не организираха търг, в който да получават оферти от други държави. Гърция се модернизира изключително бързо. Microsoft отидоха там, защото получиха договор от правителството на страната за няколко милиарда евро. Гърция днес е много по-напред, отколкото преди няколко години”, посочи той.

„Ако България реши да инвестира няколко милиарда евро в електронизация на услугите със сигурност или Google, или Amazon, или Microsoft ще дойдат и тук”, добави Плевнелиев.

„Имаме всички поводи за гордост, че имаме толкова бърз интернет. Създадохме 165 000 добре платени работни места в сферата на информационните технологии. Но все пак сме в конкурентна среда. Гърция не спи, инвестира милиарди”, каза бившият държавен глава.

„Не е добре да има предсрочни избори, защото това още повече ще засили рейтинга на популистите в България, а те са на една крачка до завземането на властта. ГЕРБ трябва да мислят за държавата и да продължават да си носят кръста в този труден момент. Доброто решение е да има сблъсък на идеи, а не на компромати“, добави той.

„Популисти са Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов. Корнелия Нинова от вчера дава заявка да води коректна кампания с решения. Преди това и тя бе популист“, заяви Плевнелиев.

„България не е вампир. Средствата от ЕС отидоха за магистрали като „Тракия“, за софийското метро. За съжаление в тази тежка битка се преминаха определени граници“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране