17.06.2016 | 1:37
Плевнелиев рязко се сниши за флотилията в Черно море
Бойко Борисов прати външния и военния министър "на корабите да воюват", ако са поемали ангажименти на своя глава

По-малко от 24 часа след като на срещата с румънския президент Клаус Йоханис Росен Плевнелиев заяви, че България подкрепя инициативата на Букурещ за Регионална черноморска морска инициатива, държавният глава се отметна от думите си. Това се случи по време на екстрена пресконференция на “Дондуков” 2 с участие на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Брифингът, на който медиите нямаха възможност да задават въпроси, бе предшестван от публикация в пресата, че Бойко Борисов категорично и с повишен тон е отхвърлил предложението на румънския президент в Черно море да се създаде съвместна военна флотилия на двете страни, с участието на Турция и кораби от други натовски държави като САЩ и Италия. Тази идея на румънската страна датира още от февруари т.г., а през април украинският президент Петро Порошенко по време на посещение в северната ни съседка предложи и украински кораби да участват във флотилията.

От вчерашните изявления на българския премиер ясно пролича откровено антируският характер на предлагана от Букурещ флотилия. Часове преди пресконференцията в президентството Борисов заяви емоционално: “Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи – мир и любов. Не искам по курортите ни да се разхождат военни фрегати.” Той добави, че “минава границата” по време на курортния сезон в Бургас да имало фрегати или самолетоносачи във Варна. По думите на Борисов Русия не заплашвала с оръжие България, но го правела с икономически методи. Премиерът дори заплаши военния министър Николай Ненчев и министъра на външните работи Даниел Митов да ги прати “на корабите да воюват те”, ако са поемали пред някого ангажименти по въпроса за флотилията. Борисов обаче направи уговорката, че президентската институция можела да поема ангажименти, защото била “друго” и “не се бъркаме в тяхната работа”.

По-късно и заплашеният да отиде “да воюва” Ненчев, и президентът Плевнелиев отрекоха пред медиите и в присъствието на Борисов да има ангажимент от страна на България за участие в тази флотилия. Плевнелиев дори призова да се спрат спекулациите, че ще се “правят флотилии срещу някого”. Точните думи на президента по време на съвместния брифинг с Клаус Йоханис обаче говорят обратното. Като коментираше бъдещата бригада на НАТО в Румъния, Плевнелиев ясно каза в сряда: “Нашите румънски приятели инициириха нова инициатива, която ние подкрепяме и която ние наричаме Регионална черноморска морска инициатива.” Единствената румънска военноморска “инициатива” обаче е само за съвместната флотилия.

Борисов коментира, че България е пронатовска държава, участва в съвместни военни учения, но имало “една граница”. Той обясни, че имало държави “ястреби”, които гонели своите интереси, но не ги назова поименно, нито уточни за какви интереси става дума. “Флотилия по начина, по който беше предложена, е отхвърлена и от държавния глава, от военния министър и от мен и на срещата с румънския премиер, и на срещата с румънския президент”, резюмира резултатите от спешната среща Борисов. Той не уточни, дали ако идеята бъде предложена по различен начин, България ще участва.

Набедиха Анкара, че ни отмъщава за позицията

Едновременно с новината, че България няма да участва в съвместна с Румъния флотилия стана ясно, че има съмнения, че Турция е прекратила едностранно изпълнението на споразумението с ЕС за реадмисия от 2013 г., протокол за изпълнението на което беше подписано миналия месец от министър Румяна Бъчварова в Анкара. Макар, че от турското посолство в София отрекоха тази информация, премиерът Бойко Борисов потвърди, че от 200 мигранти върнати на Турция сме получили 200 отказа те да бъдат приети, но София не била писменно уведомена, че има промяна в турската позиция. Премиерът призна, че е разтревожен от тази информация и щели да се търсят дипломатически възможности за изясняване на случая. Десни медии обаче светкавично обявиха, че по тяхна информация по този начин Турция реагирала на българското решение за флотилията в Черно море. Експерти обаче се усъмниха в адекватността на това тълкувание, защото това би означавало, че Анкара създава проблеми на целия ЕС, а не само на България. Кореспондетът на БНР в Турция Нахиде Дениз пък съобщи, че в турските медии няма коментари, които да обвързват реадмисията с отказа на София за участие в обща с Турция и Румъния флотилия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране