14.02.2015 | 13:11
Плевнелиев скочи на Борисов!
Президентът иска шефът на ДАНС да бъде сменен

“Крайно време е в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандал. Не мога да се съглася с изказаното от премиера вчера мнение, че работата на началника на ДАНС е добра”. Това заяви в Перущица държавният глава Росен Плевнелиев, където заряза лозята в опитното поле на местната професионална гимназия по винарство.

“Според мен, като се почне от аферата “Костинброд”, като се мине през прегазването на  конституционните правила, от гледна точка на това, което се случи през 2013 г. и 2014 г., когато ДАНС обслужваше противоконституционни атаки срещу държавния глава и се стигне до разработката “Червеите”, имаме достатъчно доказателства, че работата на ДАНС трябва да се промени”, посочи Плевнелиев.

По думите му огромен скандал е, че след “повече от година подслушване от системата на МВР, ровене в чувствителни архиви, включително с използване на незаконни средства, резултатът е една празна папка в ДАНС”. Президентът призова парламента и всички проверяващи, най-вече прокуратурата, този път да стигнат до края на скандала.

“Ние трябва да покажем, че се учим от грешките си – то не беше “Октопод”, то не беше Костинброд, сега сме “Червеи”, докъде още ще го докараме така?”, каза Плевнелиев.  Според него трябва да се носи отговорност от ръководството на ДАНС и е задължително шефът й Владимир Писанчев да даде обяснения в парламента.

“Да не се бавим излишно и прекомерно. Искам да се дебатира по тази тема и всички компетентни органи да застанат на страната на фактите”, призова държавният глава. На въпроса: Как оценява 100-те дни на кабинета “Борисов”, той отговори: “Стабилност има, трябват реформи”.

По думите му през тази година трябва да има смислени реформи в пенсионното осигуряване, здравеопазването, водния сектор, в системата на сигурността и енергетиката.

“Има сектори, в които могат да  се оптимизират разходите. Не е тайна, че българската енергетика е в много тежко състояние, но там неефективността е огромна. Аз предполагам, че от около 3-3,5 млрд. лв. поне 1 млрд. се губят или са плод на корупция и неефективност”, подчерта Плевнелиев.

Заедно с него лозята зарязаха Ксавие Лапер дьо Кабан, областният управител на Пловдив Розалин Петков, депутатът от ГЕРБ Методи Андреев и кметът на Перущица Ради Минчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране