02.08.2019 | 22:04
По 300 лева на убито прасе, защото и Борисов имал сърце
Догодина бизнесът да даде животни на стопаните, отсече Бойко Борисов на среща в Пазарджик

Темата на днешната среща беше африканската чума. През много проблеми сме минали през годините и винаги държавата се е справяла. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с кметовете на протестиращите срещу чумата села в Пазарджишка община.

„На картата се вижда как се разпространява чумата. Борим се от две години с нея. Огромна маса от животни, огромни комбинати“, заяви Борисов. „Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това – чума. По-страшно от чума няма. Завладя от Виетнам до Белгия. 16 хиляди километра се пренася вируса“, заяви още премиерът.

„Като излязат и кажат: „Убиват здрави животни“. Те са здрави днес. Искате 31 декември, оставям ви 31 декември. Всички тези хора, с толкова много работници, ще бъдат компенсирани“, каза Борисов.

Министър-председателят се обърна към ветеринарите и свиневъдите и попита има ли друг начин, освен настоящия, за справяне с африканската чума. „Аз също не понасям тъжни гледки. И това, което медиите показват, тъжни гледки с малки прасенца. И аз имам сърце. И аз искам да си колите прасетата по Коледа. От 25 години и аз също гледам прасе. Полагаме огромни усилия да действаме така, както казва науката. Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. Каквото си решат“, категоричен бе премиерът.

„Чума е. Не ни е споходило нещо хубаво. Това е по-малко зло. Ще се измъкнем, дай Боже, по-леко, като компенсираме хората. На сила не карам никого. Утре могат всички да пламнат. И те ще пламнат, защото се каза, вирусът се пренася по мухи, по комари. Каквото може държавата ще помогне, бизнесът също. От Африка е дошла. То не беше птичи грип, не беше луда крава. Преди години като ми казаха за тази болест, им казах:“ Добре,  да заградим“. И заградихме. Колко много свинско продадохме от тогава досега. С румънските туристи дойде, аз съм убеден. „75 000 румънски туристи преминават границата, замогнаха се хората, не можем да ги спрем. Те ядат, хвърлят. Колко много румънски туристи има всеки ден на ГКПП  „Дунав мост“, но няма какво да направим“, смята Борисов.

„Във всички сфери се развиваме добре. Всички показатели са добре. Прокуратурата е независима институция. Аз не се меся в тяхната работа. Представете си, че издигна кандидат за прокурор, както каза Нинова. Ами ако го изберат? Аз не се меся. Аз можеше да се намеся само с мой кандидат по закон“, заяви министър-председателят.

По-рано днес кметовете на общините в Пазарджишко излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета. В 20 километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че след втори август, когато е крайният срок, няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза кметът на село Юнаците Стоян Кузев. По-рано днес депутатите от БСП Драгомир Стойнев и Георги Гьоков предложиха правителството да изкупи на пазарни цени всички животни, заразени от африканска чума.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Около 60 кг използваемо месо се добива от 112 кг прасе, заплаща им се за 40 кг чисто месо по 300 лв. Отглеждането на тези прасета в задния двор им струва по скъпо от колкото да закупят същото месо в магазина, от нямане на пари ли се натискат да губят още повече пари, или от липса на умствени способности?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране