09.06.2020 | 12:19
Почина акад. Стефан Воденичаров
Той беше председател на Българската академия на науките

На 75 години почина акад. Стефан Воденичаров, който е бивш председател на Българската академия на науките (БАН).

Поклон пред паметта му!

Стефан Борисов Воденичаров е български машинен инженер, учен и академик на БАН, между 6 февруари 2013 и 13 март 2013 г. е министър на образованието, младежта и науката в първото правителство на Бойко Борисов.

Той е председател на Българската академия на науките, директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски“ при БАН в София.

Автор е на повече от 70 патента и над 160 публикации. Ръководител е на 207 научни проекта и 21 научни разработки в областта на енергетиката и отбраната. Участва като експерт в национални и международни организации.

През 2008 г. е избран за председател на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара. Стефан Воденичаров оглавява и дава името си на инициативния комитет на левицата за изграждане на АЕЦ, който събира подписите, представени в НС, за провеждане на референдума на 27 януари 2013 г.

След като на 28 януари 2013 г. Сергей Игнатов подава оставка като министър на образованието, младежта и науката, Стефан Воденичаров е предложен за министър. На 6 февруари 2013 г. полага клетва в Народното събрание като министър на образованието, младежта и науката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране