05.04.2015 | 22:13
Почина писателката Лада Галина
През последните 2 десетилетия Ганка Габровска живя в САЩ

Почина писателката и педагог Ганка Славова Габровска-Каранфилова, по-известна с литературния си псевдоним Лада Галина. Тъжната вест съобщиха от Българския учебен и културен център „Свети Климент Охридски“ във Вашингтон, където писателката прекарва последните две десетилетия от живота си.

„Загубихме завинаги наша любима преподавателка и основателка на Българския учебен и културен център – госпожа Ганка Габровска-Карамфилова, известна не само на деца ни, но и на няколко поколения с творческия си псевдоним Лада Галина. Името й ще остане завинаги в историята на България и на българската общност в град Вашингтон, но за нас тя ще бъде повече от история, защото много семейства и нейни ученици ще я носят в сърцата си и в спомените си,“ пишат от културния център.

Лада Галина е родена на 8 февруари 1934 г. в Бургас. През 1958 г. завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира испански език и литература. Работи като редактор на детски списания и като драматург в Държавния сатиричен театър. Издала е 45 произведения сред които романи, пиеси и книги за деца. Сценарист е и на два български игрални филма. Била е редактор на детски списания и на списание „Пламък“. Работила е като главен драматург в Държавния сатиричен театър и в литературната редакция на Българското национално радио.

През 1996 г. Лада Галина се премества да живее и работи в САЩ. В началото в САЩ е работила и като бавачка и продавачка в супермаркет. Впоследтвие започва работа в една от най-големите вериги книжарници, като успява да убеди мениджърите, че ще привлича клиенти с петте езика, които владее – английски, испански, френски, руски и български.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране