26.01.2015 | 10:24
Почина зам.-председателят на парламента Росица Янакиева
Тя се бори за живота си 20 дни след спукване на аневризма в мозъка

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Янакиева почина на 60-годишна възраст тази нощ във Военномедицинска академия, съобщиха от АБВ-Перник. Тя се бори за живота си 20 дни след спукване на аневризма в мозъка и спешна безкръвна операция.

Операцията за отстраняване на аневризма в мозъка е била успешна и в началото Росица Янакиева се е възстановявала изключително бързо и добре.

В един момент обаче кръвното й отново започнало да се покачва, появили се проблеми с бъбреците и белите дробове. Янакиева изпадна в дълбока кома и бе поставена на командно дишане. Въпреки усилията на лекарите, тази нощ зам.-председателят на Народното събрание е починала.

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършва химия в СУ “Климент Охридски”. Започва кариерата си като технолог в “Пектин”. Била е директор на Окръжния младежки дом и енергетик на цех в пернишката “Топлофикация”.

Янакиева бе и депутат в 40-тото Народно събрание от БСП. От 1995 до 2005 г. е кмет на кметство “Изток”, а от 2005 г. до предишните местни избори бе народен представител от Коалиция за България. Беше и член на управителния съвет на Демократичния съюз на жените.

През 2007 година БСП я издига за кандидат-кмет на Перник и Янакиева печели изборите. На 30 октомври 2011 година тя за втори път става кмет на Перник след балотаж и спечелени 52.94% от гласовете.

През октомври м.г. тя бе избрана за депутат от АБВ и стана зам.-председател на Народното събрание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране