11.01.2015 | 0:03
Почивката на Обама излязла милиони
Полетите и охраната основни пера в разхода

Почивката за Коледа и Нова година на президентското семейство на САЩ, която беше проведена в Каилуа на Хаваите, струва на данъкоплатците милиони долари, съобщава Watchdog.org.

Семейство Обама и техните приятели, които са заедно с тях, покриват от своя джоб престоя си в хотели или около Каилуа Бийч, но проблемът идва от там, че се плащат милиони за разходи – от денонощното държане в готовностна линейка до горивото за полета на огромния президентски самолет Air Force One.

Местните данъкоплатци са поели разходите за ескортите на полицията от Хонолулу, които охраняват денонощно Обама, съпругата му Мишел и техните дъщери Малиа и Саша. Според говорителката на полицията в Хонолулу Мишел Ю по време на 16-дневния престой на президентското семейство силите на реда са похарчили 277 000 долара за извънредни разходи. Тази сума е с 16 000 долара по-малко, отколкото през 2013 г., но е с 60 000 повече от 2012 г.

Бърза помощ осигурява линейка, която да бъде “на повикване” при нужда от президента, което ежегодно струва 15 890 долара. Сикрет Сървис не разкрива информация колко харчи при отмора на Обама за нейните агенти, охранявали Обама или членове на семейството му на Хаваите. Според Watchdog.org десетки охранители са се настанали в хотел “Ала Моана” в деня преди пристигането на Обама.

Говорителка на хотела отказала да даде каквито и да е детайли за броя на тайните агенти, но от персонала на хотела казали на Watchdog, че на човек цената на правителствен служител е 200 долара на вечер.Агенти от Сикрет Сървис, командоси от ВМС и служители на бреговата охрана също така вземали под наем за по 250 долара на стая квартири в частни къщи покрай канал, близо до който се намирал президентът в Каилуа. Но най-солено за данъкоплатците излиза полетът до Оаху от Вашингтон и обратно.

Според документи, до които се добрали от Judicial Watch, “полетите до и от Хонолулу за празниците по Коледа и Нова година за периода декември 2013 – януари 2014 г. възлизат общо на 39,6 часа при цена от 210 877 долара на час, което прави цената на полета 7 781 361,30 долара”. Това е по-скъпо с 3,7 млн. долара в сравнение с почивката на Обама през 2012 г.

Към сметката трябва да се добавят и разходите по полета на самолет С-17 на американските ВВС, който превозва президентските лимузини, хеликоптер или друго оборудване. Данни за това не са подавани. Но доколкото полетът от военновъздушната база “Андрюс” до Хаваи е 21,5 часа със средна цена на час 12 000 долара, сметката може да се направи.

Нито един от изброените дотук разходи не е обявяван никога публично.Междувременно стана известно, че министерството на правосъдието на САЩ обсъжда дали да бъдат повдигнати наказателни обвинения на бившия директор на ЦРУ Дейвид Петреъс за злоупотреба с класифицирана информацияпредаде АП.Федералните агенти разследват дали Петреъс е предоставил класифицирана информация на биографката си, с която призна, че е имал афера, когато се оттегля от ЦРУ през 2012 година.Според в. “Ню Йорк таймс” ФБР и министерството на правосъдието на САЩ са препоръчали да бъдат повдигнати наказателни обвинения на Петреъс за неуместно предоставяне на класифицирана информация на жена офицер от запаса. Фокусът на разследването е дали Петреъс е дал на жената на име Пола Бродуел достъп до имейл акаунт на ЦРУ и друга високо засекретена информация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране