16.02.2015 | 8:24
Подслушвали незаконно полетите на властта
Вероятно така са изтекли в медии данни за проблема с правителствения „Фалкон”, който кръжа над София поради техническа повреда

Пилоти от Авиоотряд 28 подозират, че са подслушвани полетите на властта, пише „Преса”.Така според авиаторите са изтекли записи на разговорите между екипажа на правителствения самолет и кулата на РВД в сряда вечерта, когато техническа неизправност принуди машината да кръжи над София, докато изразходва горивото си и кацне.

Специалисти разясниха , че всеки с любителска техника би могъл да слуша полетните разговори, тъй като честотите, ползвани от летище София не са тайна. В интернет има дори специални форуми, които разкриват как точно става това.

Подобна практика обаче е незаконна, защото се застрашава националната сигурност. Няма обаче и законен начин това да бъде спряно, защото връзката между кулата и пилотите е необходима за безопасното летене.

Иначе правителственият „Фалкон” вече е ремонтиран. След като три дни машината бе подложена на обстойни огледи и тестове от родни и швейцарски експерти, частите, дефектирали в сряда миналата седмица, бяха подменени.

Проблемът очевидно е бил в сигнализацията за управление на левия колесник. Пилотите обясниха ,че в кабината светели едновременно две лампички-тази за прибран колесник и тази за неприбран. Според швейцарски експерти, става дума за така наречения „скрит дефект”, който при повторно включване на сигнализацията не се е проявил.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране