04.11.2019 | 2:23
Погром! ГЕРБ загуби изборите в ключови областни градове
Партията на Бойко Борисов бе изритана от Русе, Плевен, Благоевград, Видин, Разград, Перник, Ямбол, Пазарджик

При ниска избирателна активност и множество сигнали за купуване на гласове ГЕРБ спечели кметските избори в трите най-големи общини на страната – София, Пловдив и Варна. Заедно с победите на първи тур в Бургас и Стара Загора ГЕРБ затвърди присъствието си в големите населени места на България. Управляващата партия обаче понесе тежки кметски поражения в следващите по големина общини – Русе, Плевен, Благоевград, Видин, Разград, Перник. Балотажи в неделя имаше в 18 областни града, 150 общини, 441 кметства и 31 района в страната.

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) взе очаквано поправителния изпит в София. Тя поведе на Мая Манолова с около 10% при старта на изборния ден и през целия ден поддържаше разликата. Манолова не получи подкрепата, която искаше от градската десница, а избирателната активност в София леко надмина тази от първия тур.

Досегашният областен управител на Пловдив – Здравко Димитров (ГЕРБ), вече ще е кмет на Пловдив. Димитров победи кандидата на патриотите Славчо Атанасов, като в края на изборния ден разликата между двамата достигна 15%.

Костадин Костадинов (Възраждане) даде битка на Иван Портних (ГЕРБ) във Варна, но в крайна сметка загуби балотажа. Досегашният кмет победи с преднина от 25%. И в трите големи града активността бе по-ниска от тази на първи тур.

Досегашният кмет на Сливен Стефан Радев (ГЕРБ) също спечели нов мандат. По предварителни данни на социологическите агенции ГЕРБ печели още в Ловеч, Смолян, Шумен и Силистра.

Активността бе по-ниска от първия тур и в Русе, и Плевен, но там представителите на ГЕРБ катастрофираха тежко. В Русе Пенчо Милков (БСП) победи категорично Диана Иванова (ГЕРБ), която бе издигната след серия от скандали в управляващата партия. Милков спечели близо 60%, а Иванова едва 37%.

Независимият Георг Спартански победи на балотажа Мирослав Петров (ГЕРБ) и взе втори кметски мандат в Плевен. Вторият тур тук протече при изключително ниска избирателна активност. В деня за размисъл пък бяха арестувани 4-ма души, които се опитвали да купуват гласове в населеното предимно с роми село Буковлък.

За разлика от всички останали големи общини, Благоевград поддържаше относително по-висока избирателната активност, в резултат на което падна досегашният кмет Атанас Камбитов (ГЕРБ). Изборният ден там стартира с преднина на Камбитов, но още по обед независимият и подкрепен от БСП Румен Тонев обърна резултата и финишира убедително с 8% преднина.  Изборният ден в общината бе белязан с масова смяна на членове на СИК – за по-малко от ден бяха сменени 70 души.

ГЕРБ не успя да пласира кандидат на балотажите в Пазарджик и Ямбол – те бяха спечелени от представители на местна коалиция Тодор Попов (Новото време) и Валентин Ревански (Пряка демокрация), които победиха на финала кандидатите на БСП.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране