08.01.2015 | 21:24
Политици рекетират Гриша Ганчев, искат „Петрол“
Некадърната групичка съсипа "Булгартабак", търсят пари за луксозните си разходи

Бизнесменът Гриша Ганчев е притискан от политико-мафиотски кръг да прехвърли част от „Петрол“ на посочени лица и фирми. Това била причината в последния ден от старата година, 30 декември, Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу десетима участници в организирана престъпна група.

Според акта тя била създадена с цел извършване на данъчни престъпления (избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери) и ръководена от Гриша Ганчев. Обвинителният акт е от 200 страници и засяга дейността на групата от 1 януари 2012 г. до 15 май 2012 година, твърди обвинението.

Сред обвиненията има и такова за закана за убийство срещу ръководителя на НАП по онова време Красимир Стефанов. В групата влиза и синът на Ганчев – Данаил Ганчев. Той бе арестуван, а след това пуснат.

Натискът срещу Ганчев е за да се осигурят кешови средства на въпросния мафиотски кръг, твърдят наблюдатели. Заради лошо управление на „Булгартабак“, където същите лица дърпали конците, фирмата пропадала към фалит и нямало свободни пари за покриване на луксоните разходи на членовете на кръга.

Тоя помак ще го натискаме и ще му изцедим всички пари от „Петрол“, крещял депутат, изживяващ се като ръководител на кръга, твърди „Фрог“. Той се заканвал да унищожи Ганчев и по този начин да нанесе удар на Цветан Василев, собственикът на КТБ и чрез банката притежаващ дял от петролната компания.

Със същата цел били проведени акциите „изземване картини от КТБ“ и „повреда в системата на „Виваком“. Като не можем да ги завладеем, по-добре да ги унищожим, заканвал се същият депутат.

Делото срещу Гриша Ганчев се наблюдава от прокурор Андрей Андреев. Той нашумя не със спечелените дела в съдебна зала, а с протакане на такива. В тази връзка неговият началник Светлозар Костов поиска да бъде освободен от поста за несправяне със служебните задължения. Предложението на Костов бе внесено по надлежния ред във ВСС. През юни 2014 г. обаче Висшият съдебен съвет и главният прокурор Сотир Цацаров самоотвержено защитиха Андрей Андреев. Самият Андреев се прочу с това, че от 2006 година мотае делото за злоупотреби по програмата САПАРД. В Германия виновните по същото дело бяха осъдени, излежаха присъдите си и вече са на свобода, а заради Андреев у нас още няма никакъв резултат в този процес. Повече от осем години!

По този повод генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер изрази недоумението как при едни и същи факти двамата германци, които са извършили заедно с четирима българи финансовите измами, вече са изтърпели присъдите си в Германия, а у нас на втора инстанция подсъдимите бяха оправдани. Според съдия Калпакчиев прокуратурата, в лицето на Андреев, сама е създала непреодолими пречки за доказването на обвиненията още в досъдебното производство. Вместо да бъде наказан обаче Андреев се оказа любимец на началниците. Главният прокурор Цацаров дори заяви, че на него винаги можело да се разчита…

Сигурно е така. Прокурор Андреев се изяви и по т.нар. дело „Захар“ за източване на ДДС, в което бе замесен бинесменът Гриша Ганчев, а синът му бе арестуван с още петима служители. Почти три години бяха нужни на Андреев, за да напише обвинителен акт. Голямото събитие бе огласено на 30 декември.

Преди година вътрешният министър в кабинета „Орешарски“ Цветлин Йовчев обаче обяви, че задържанията по делото „Захар“ са били незаконни.

Запознати с делото „Захар“ разказват, че по време на съвещание, на което са присъствали няколко висши магистрати и ченгета (също и Андрей Андреев) е било предложено да се извърши публичен арест на Гриша Ганчев в центъра на София. Натиснете му лицето в асфалта, да видят гражданите, че можем да смачкаме всеки, настоявал магистрат, сега зам.-главен прокурор. В крайна сметка акцията не се състояла, за да не станат ексцесии в центъра на столицата, а и надделяло мнението, че ще се демонстрира излишно насилие.

1 коментар

  1. SOS каза:

    МУТРАТА Е В ОСНОВАТА НА ВСЯКА МРЪСОТИЯ.АКО НЯКОЙ НЕ Е РАЗБРАЛ ТОВА Е ЛУД.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране