05.11.2015 | 0:03
Полицаи към Борисов: Мишок! Той към тях: Тарикати
Втори ден България е под полицейска блокада

Втори ден страната ни живее под знака на полицейските протести. След като вчера бунтът буквално изригна на ключови места в страната, днес с не по-малка сила служителите в сектор „Сигурност” дадоха да се разбере, че няма да приемат игри със социалните им права.

Анонсираната среща на премиера Бойко Борисов с вицепремиера Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов не произведе новина за общото им решение. Дори не стана ясно Горанов участвал ли е в нея. Поне не отрони и дума през деня за внесените от него текстове в проектобюджета, които взривиха полицейските служители, и техните колеги от гранична полиция, охрана на затворите, военните.

Разяснения под формата на изявление пред министрите в началото на правителственото заседание, когато медиите правят протоколни снимки, даде Борисов. „Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини, още повече ние бяхме обявили, че водим разговори по темите, които ги интересуват”, каза Борисов. „Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно” каза той.

Но обясни и това, че ще останат 20-те заплати при пенсиониране на тези, които са заварено положение, а след промените компенсацията ще е от 10 заплати. „Заради тарикати в МВР отпуските там вече стават 20 работни дни”, обяви той. „Затова искам Георги Костов да им го предаде-първо всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще си попадне под ударите на закона. Важно е да се знае какво правим в МВР, пожарната, армията – първо разграничаваме служителите в МВР на 1 и 3-та категория”, коментира той, като добави, че посочи, че порционът за храна се запазва.

Полицаите от София и в цялата страна все пак излязоха на протест. Мнозина от тях обясниха, че всичко до момента е само на думи, но никой не е оттеглил спорните предложения на Горанов в проектобюджета за 2016. По закона за нормативните документи всяка промяна на проектозакон трябва да бъде внесена допълнително – нещо, което също не е направено в рамките на днешния ден, след изявлението на премиера.

Недоволни полицаи блокираха Орлов мост в столицата, движението е спряно. Служителите на полицията се разхождаха известно време по кръстовището, след което се насочиха към парламента. Там освиркаха работещото вътре народно представителство, не изчакаха министър Бъчварова, която бе в сградата за блиц контрол, скандираха „боклуци”, подвикваха „мишоци” и запалиха на жълтите павета няколко свещички.

В Пловдив точно в 12 ч. областната дирекция на МВР беше буквално обсадена от протестиращи служители. Обявиха, че протестите са най-вече заради орязването на компенсациите и акцентираха, че това не са привилегии.

Дори президентът Росен Плевнелиев, макар и в Букурещ препоръча да има „диалог и за чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор „Сигурност“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране