23.03.2020 | 12:50
Полицията арестува за нарушаване на мерките за борба с коронавируса
ГДБОП следи за постове в социалните мрежи с невярна информация за коронавируса

Клип на купон в ромската махала на Сливен доведе до арести заради нарушаване на мерките срещу коронавируса, предаде bTV. Видеото беше публикувано в социалните мрежи в събота и предизвика остри реакции. Вижда се, че на празненството присъстват десетки деца и възрастни.

От МВР съобщават, че по случая са арестувани трима души, един от тях е снимал въпросния клип. Задържаните са оставени в ареста, образувано е досъдебно производство. В Наказателния кодекс е записано, че нарушаването на карантината се наказва с до 5 г. затвор и глоба от 10 до 50 хиляди лева.

Прокуратурата вече е образувала над 100 дела по този текст в закона. От ОДМВР във Велико Търново съобщиха днес, че 41-годишен мъж от Горна Оряховица е нарушил заповедта на министъра на здравеопазването. Вчера при проверка на жилището на мъжа, който е поставен под карантина, е установено, че същият не е на адреса.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че МВР противодейства и на разпространението на фалшивите новини. Вече има образувани и досъдебни производства. „Това е вредно нещо в такава обстановка, защото хората са на ръба на паника“, коментира той пред БНТ. По негови думи отдел „Киберсигурност“ на ГДБОП „наблюдава интернет пространството и търси такива постове с невярна информация за коронавируса“.

Маринов отбеляза още, че битова престъпност е намаляла след обявяването на извънредното положение. “Нито едно открадното превозно средство няма в страната. И крадците ги е страх от коронавируса. Очакваме кражбите по домовете да намалеят рязко, защото хората са си по домовете. Нямаме сериозен пик на телефонните измами, само отделни опити. Хората се научиха как да реагират, а и след действията ни с прокуратурата, шефовете им са в ареста и не могат толкова бързо да си възстановят ресурса“, допълни Младен Маринов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране