26.02.2015 | 9:33
Полша опроверга Ненчев: Не сме обещавали двигатели за МиГ -29
От полското Министерството на отбраната твърдят, че са водени само предварителни разговори

От полското Министерство на отбраната и държавния военно-ремонтен завод в град Бидгошч обявиха официално на сайта си defence24.pl – „Не сме обещавали двигатели за българските МиГ -29”, пише „Преса”. Това е официално опровержение на твърденията на министър Ненчев, че можело да използваме такива двигатели безвъзмездно. Министърът на отбраната Николай Ненчев, който бе на официално посещение във Варшава на 16 февруари съобщи след завръщането си, че е преговарял с колегите си от полската армия да ни дадат 4 двигателя за руските МиГ-ове.

„Водим разговори и имам много силно усещане и вяра, че бихме могли да използваме 4 полски двигателя за времето, докато ремонтираме нашите. Въпрос на преговори е тези двигатели да ги използваме безвъзмездно, без да плащаме наем. Не изключвам и такава опция, безплатно ползване ми звучи добре”, каза тогава Ненчев.

Говорителят на полското военно министерство полковник Яцек Сонта обаче заявява пред цитирания сайт, че няма официална информация за даване под наем или безвъзмездно предоставяне на реактивни двигатели РД-33 за България. Нещо повече, той твърди, че подобна тема не е била разисквана по време на посещението на министър Ненчев в Полша.

От полския военно-ремонтен завод потвърждават това и съобщават, че преговарят с България само за бъдеща евентуална поддръжка на изтребителите ни. „Водени са такива преговори в Полша, но те бяха предварителни разговори за уточняване на намеренията. Няма крайно решение и договор не е подписан, тъй като трябва да се изяснят и уточнят всички детайли”, потвърди и говорителката на военното ведомство на Полша Валерия Кардашевска.

Наличието на достатъчно изправни реактивни двигатели е проблем и за самата Полша. Полските ВВС имат на въоръжение 32 самолета МиГ-29. За да ремонтираме нашите четири двигателя за изтребители ни в Граф Игнатиево са необходими 35 милиона лева, но такива пари засега няма в бюджета на МО.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране