12.10.2020 | 13:50
Поредният абсурд на ГЕРБ: Проект за милиони скандално „катастрофира“ по вина на бенефициента
Причината са нередовни строителни документи, за които основна вина има община Твърдица в лицето на кмета Атанас Атанасов

Само три седмици след тържествената ритуална първа копка по проекта за изграждане и реконструкция на водопроводна мрежа в село Сборище , община Твърдица, направена на 4-ти септември тази година на която присъстваха Министър Танева, областния управител на област Сливен г-н Чавдар Божурски, кмета на общината г-н Атанас Атанасов и много гости и жители на селото и общината, същият стигна до „задънена улица“, съобщиха колегите от „Евроком“.

Причината са нередовни строителни документи, за които основна вина има бенефициента по проекта, община Твърдица в лицето на кмета  г-н Атанас Атанасов. Соченият от самата Министър Танева за „нейна гордост“ проект стартира трудно и  след цели седем години изпълнени с очакване, условности и перипетии и фактически е най- грандиозният, най-социалният и най-добре финансово обезпеченият за малката подбалканска община тъй като е на стойност от цели 6,3 млн. лева. Но как се стигна до тук?

Фирмата изпълнител „Елми“ ООД- Стара Загора , която е част от консорциума /ДЗЗД/ по изпълннението на  проекта, стартира същият с иначе валидно строително разрешително/бел.авт. старото строително разрешително е изтекло преди няколко години/, издадено през месец август тази година от Главният архитект на общината г-жа Петрова, но без  да има надлежно  и по закон открита строителна площадка. Друг е въпросът , защо един обект с уж валидно строително разрешително не може да открие строителна площадка? Причината за това са не докрай оформени строителни книжа по проекта и по специално липсата на договор с фирмата по строителния надзор по информация лично от  г-н Атанасов. Така кметът на общината със своите незаконни и прибързани действия на практика е „заложил на карта“ реализирането на  един такъв голям стратегически  проект, като се имат предвид строгите правила на българското и европейското законодателство по усвояването на европейски средства и санкциите, които общината може да понесе. Наш екип провери в сайта на община Твърдица и установи, авансовите средства в размер на 3 108 583лв., са престирани от ДФЗ още през месец август и още на следващият ден са преведени на формата изпълнител, т.е. седмици преди първата копка. Няколко седмици след началото на ремонтните работи в РДНСК-Сливен е постъпил сигнал за незаконно строителство и обектът е спрян със заповед на строителното ведомство, като едновременно с това е съставен констативен протокол, въз основа на който пък ще бъдат санкционирани и издадени наказателни поставновления, съответно на кмета на общината, на фирмата изпълнител и на всички отговорни лица. Според Директора на РДНСК-Сливен г-жа Снежанка Генова , за да се продължи работата по проекта се очаква да се окомлектова нов проект с надлежните строителни документи. От представителя на една от фирмите по строителният надзор, г-жа Мариета Шолева, на среща проведена  в общината на 06.10.2020г.,  пък бе категорично заявено, че не са посещавали обекта, тъй като за тях няма открита строителна площадка, следователно и строителен обект и респективно извършените строителни работи няма как да бъдат валидни.

Нашият екип разбра от жители на селото, че за тях  причина за спиране на обекта е своеволно напускане на строителната бригада, но и, че са убедени , че проектът трябва да се довърши до край , защото е жадуван и от жизнена необходимост за селото.  Сега за сега строително-изкопните работи са зарязани и са  в нелицеприятно състояние, някъде е засипано , някъде, не,  няма положена обезопасителна сигнална лента и дървени парапети. Но много по-важният въпрос е кой ще поеме финансовата отговорност за прокопаните и частично изпълнени около 400-500 м. водопроводна мрежа, която по количествено-стойностната сметка на проекта е над 170 000 лв. Какво строителство ще се води тя законно или незаконно, актувано или не, как ще се осъществи надзора, след като няма необходимите актове и протоколи за приемане  и след като голяма част от трасето е засипано и т.н.? Нашият екип ще продължи да следи темата отблизо и ще продължава да се допитва до съответните институции и специалисти за необходимата информация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране