30.06.2020 | 19:32
Посланик Румен Петров за Захариева: Тя има два ориентира – ББ и медийния облик. И третият е егото!
Външната министърка извика посланика в Алжир за обяснения

„Тя има два ориентира – ББ и медийния облик. И третият е егото“, това пише Румен Петров – настоящ посланик в Алжир за външния министър Екатерина Захариева в чат с бизнесмена Пламен Бобоков.

От разпространена от прокуратурата нова кореспонденция между русенския бизнесмен и президентския секретар Пламен Узунов изскочи и името на Румен Петров – бившия съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на МВнР с министър Екатерина Захариева, който в момента  оглавява мисиите на България в Алжир и в Чад.

„От експертизата е видно, че в периода 2018-2020 г. на П.Б. е предоставяна информация от потребители MVnR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. Същата вероятно им е станала известна в качеството им, съответно на съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник – министър-председателя и министър на външните работи (до 18 декември 2018 г.) и на секретар по правните въпроси и антикорупция на президента“, пише прокуратурата.

На 19 декември м.г. Бобоков и Петров обсъждат пост на външния министър Екатерина Захариева в Туитър. „Там просто има хора, които интриганстват и ѝ създават целенасочено определени настроения. Днес я подхванах от рано. Тя има два ориентира – ББ и медийния облик. И третият е егото. Така, че ако това са лостове за въздействие…“, пише Румен Петров на Бобоков.

Преди това, на 20.08.2018 г. държавният служител MVnR-Rumen Petrov изпраща на бизнесмена П.Б. съобщение с текст „оценка” и прикачен текстови файл, съдържащ информация за фирми и предприетите действия към онзи момент по казуса с танкера „Бадр”. Към онзи момент все още не се е разгорял международният скандал с отнемането на кораба, заради който Либия инициира среща на ниво постоянни представители в ООН и обвини българската държава в пиратство.

На 29.09.2018 г. MVnR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с казуса с танкера „Бадр”. Минути по-късно снимките на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov.

На същия ден MVnR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. текстови съобщения със следното съдържание: „Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС – шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд” и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат”.

В отговор на горното П.Б. посочва: „ще видим”.   На 06 юни 2019 г. бизнесменът пише: „Привет Румба! Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!“.

На това получава SMS с текст: Здравей, не съм забравил, но не е лесно да се намери човек, който би могъл да отговори на очакванията ти и да върши работа. Трябват ми ден-два още да видя кой къде е“.

Името на Румен Петров се появи още в първите чатове между Бобоков и Узунов, като тогава прокуратурата смяташе, че той е уреждан за посланик в Алжир, а след това действително е бил назначен с указ от президента Румен Радев.

Посланикът е дългогодишен дипломат от кариерата, а понастоящем освен посланик в Алжир е и наш първи посланик в Чад. За 30-годишната история на дипломатическите отношения между България и Чад 58-годишният Румен Петров е първият български официален представител, акредитиран в тази важна африканска страна. Седалището му обаче е в Алжир – също една от влиятелните страни в Северна Африка, богата на нефт, газ, руди, манган.

Петров дълги години работи в Триполи, където пък в момента не можем да имаме работеща дипломатическа мисия заради усложнената обстановка в държавата. Той е и последният ръководител на мисията ни в Либия преди падане на режима на Муамар Кадафи. Именно към Либия и към петролните й находища Пламен Бобоков проявява силен апетит, а посланикът ни в Алжир може да работи и в Либия. Бобоков има бизнес интереси и в Нигерия, където също е предложил кандидат – Жоро Кираджиев. Той е одобрен от президента Румен Радев и за него се чака агреман от Нигерия.

Във Външно министерство Румен Петров е смятан за един от най-добрите познавачи на Арабския свят. Кариерата му преминава в българските мисии в Близкия изток и Северна Африка, а в дирекциите на министерството е работил в отделите за Арабския свят. Той е една от основните фигури на т.нар. тиха дипломация по отношение на гръмкия СПИН-процес срещу нашите медици в Либия.

Именно тогава името на дипломата нашумя. От 1999 г. – годината на арестуването на д-р Здравко Георгиев и на петте български медицински сестри в Бенгази до 2004 г. – Петров е заместник-ръководител на посолството ни в джамахирията и съветник по политическите въпроси.

По време на кризата с медиците техни роднини обвиниха Румен Петров, че като наш висш дипломат в Либия в началото на кризата не е уведомил навреме властите в София за незаконния арест и така е загубил ценно време. Освен това дипломатът бе критикуван, че не е протестирал пред либийското ръководство за изтезанията на българските граждани и това е описано в една от книгите на сестрите.

Адвокатът на медиците Владимир Шейтанов дори бе протестирал срещу Петров във Външно министерство в София, обвинявайки го в торпилиране усилията на защитника да помогне на медиците. И нещо повече – Шейтанов настояваше българският дипломат да свидетелства пред съда в Бенгази, че нашите медици са били изтезавани, защото самият той при среща с тях бил видял следите от насилие по телата им. Но Румен Петров отказал, защото се страхувал за живота си в Либия, като дал пример, че полски дипломат там, свързан с успешното освобождаване на арестувани заедно с нашите медици негови сънароднички, загинал при съмнителна автомобилна катастрофа.

Самият Петров никога публично не коментира СПИН-процеса.

В същото време той изигра важна роля при успешното разрешаване на случая с българския лекар д-р Атанас Кръстев, арестуван по обвинение в шпионаж от бившия режим в Триполи.

Румен Петров беше и сред организаторите на евакуацията на българските граждани от Либия при избухването на гражданската война през 2011 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране