07.04.2020 | 23:11
Правителството притисна хипермаркетите – половината площ да е за български храни
Търговците са против това изискване, както и задължение за зареждане от производители в радиус до 200 км

Търговските вериги за продажба на хранителни продукти задължително да отделят поне половината си площ за оформяне на щандове с български продукти, да се зареждат само от производители в радиус до 200 км от областния център, където е обектът, както и да не правят промоции без разрешението на производителите и да се плаща до 14 дни получената стока. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, пуснат за обсъждане сред търговците, срещу който се обявиха от Сдружението за модерна търговия, тъй като нарушава европейски правила и бизнес практики.

Според проекта на постановление с действие до края на 2020 г. и аргумент Закона за извънредното положение заради коронавируса търговците, които имат повече от един магазин, трябва да отделят поне половината от пространството си за обособяване на щандове с български хлебни, млечни и месни продукти, сокове, конфитюри, консерви, зеленчуци и плодове и тези щандове да са подходящо обозначени, че са български.

Хипермаркетите да не могат да искат такси от производителите за промоции на продуктите им, а също така ще трябва да платят доставките до 14 дни от получаването им, планира още кабинетът.

Намерението обаче предизвика острата реакция на Сдружението за модерна търговия, в което членуват най-големите търговски вериги у нас.

В разпространено от организацията становище се посочва, че този проект погазва основните принципи на пазарната икономика и би имал вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители. Дори би могло да се очаква повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.

„Въпреки че целта на проекта е да подкрепи българските производители, всъщност за много от тях ще има негативни резултати. Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България. Освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на търговските вериги. “Притискането” на тези производители чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги“, пише в становището..

В него се отбелязва още, че намеренията противоречат на законодателството на ЕС като нарушават свободата на движение на стоки, ограничават конкуренцията и представляват нерегламентирана държавна помощ, което ще доведе до наказателни процедури срещу България.

Според сдружението това постановление ще направи българските производители по-неконкурентоспособни. „Освен това проектът защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през „задната врата“, смятат големите търговци.

Според Сдружението за модерна търговия основната цел на държавата следва да е обезпечаване на населението със свежи и качествени храни на ниски цени, а предлаганите мерки водят до точно обратното. То призовава Министерския съвет да не приема постановлението.

Веригите отбелязват, че липсва дефиниция за „продукт, произведен в България”. Не става ясно как ще се прилага изискването, когато в храната са вложени суровини с различен произход, включително когато определени суровини традиционно не се произвеждат в България. Същевременно, не се държи сметка, че много традиционни български продукти под български марки се произвеждат в България, но с небългарски суровини, а много продукти под чуждестранни марки се произвеждат в България с български суровини, обясняват от сдружението.

Те отбелязват, че ограничаването на промоциите директно ще вдигне цените на храните. „Около 1/3 от оборота на хранителните вериги е с промоционални стоки. Това означава, че разходите на домакинствата за храни ще се вдигнат значително в без това тежък за всички български потребители момент“, са аргументите против на сдружението.

„Обособяването на блокове за български стоки на различни по рода си продукти/продуктови групи, които са поне 50% от площта на продаваните продукти, при отчитане на оборудване, информационни /указателни табели и отстояния, води автоматично до допълнителна загуба на 20-30% площ за търговците, което представлява квази данък за дейността“, обясняват още веригите.

Според тях задължението да се зареждат магазинът от производители до 200 км от локацията му ще доведе до увеличаване на лигистичните разходи за доставки, които в момента се разпределят от централен склад. Освен това тежко ще пострадат българските производители на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България, смятат от сдружението.

Loading...

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    За това Българската Агенциа за малък и среден бизнес да обедини малкит произодители да им намери пазарни места и помещения във всеки град село и квартал, да им наемат продавачи и да продават там продуцията на всеки доказан български производите.като направят лист на местата за продажба и на произовдителите които да могат да си прелагат стоката там.Големите вериги нямат нужда от конкуренти, а българските произодители не са конкурентно способни особенно по качество,количесто и цена.Много от стоката не е сортирана според размер вид и качество, но българскиа тъговец иска висока цена за 30% или повече киско качесто сложено заедно с доброто качество.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране