13.11.2019 | 8:35
Правителството тайно подписа изявление за поскъпване на самолетните билети
Изненадващо и потайно Владислав Горанов е поискал данъчно облагане върху самолетните полети

България тайно е поискала данъчно облагане върху самолетните полети, което неминуемо ще доведе до поскъпване на самолетните билети. Това съобщи във вторник вечерта евродепутатът от ДСБ/ЕНП Радан Кънев

„Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е подписал от името на България “Общо политическо изявление”, заедно с МФ на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което е призовал ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети.“, заяви Кънев.

Публикация във Forbes също цитира и част от Общото политическо изявление: „Ние вярваме, че по-голяма координация в ценообразуването на отрицателните външни въздействия на авиацията може да гарантира, че замърсителят плаща по-справедлива цена за използването на въздушен транспорт“.

„Без да оспорвам необходимостта от намаляване на СО2 емисиите от авиационен транспорт, съм убеден, че мястото на България не е в тази “коалиция” и интересът на българските граждани е обратен на предлаганите политики по множество сериозни съображения: България няма развита ЖП мрежа и ЖП свързаност с другите страни-членки на ЕС; разстоянието, което икономически активните български граждани трябва да преминат, за да стигнат до икономически активните региони на ЕС, е непосилно с друг вид транспорт, освен авиационния; същото се отнася за достъпа на чуждестранни туристи до България“ – коментира българският евродепутат.

„За българите, за разлика от холандците и белгийците, например, авиационният превоз не е неоправдан лукс, а необходимост и единствена гаранция за свободата на движение, гарантирана от Договорите на ЕС. Въвеждането на “данък мобилност” директно ще засегне правото на свободно придвижване, и в немалка степен – правото на труд на българските граждани в други страни от ЕС. Най-засегнати ще бъдат икономически активните млади хора, студентите и хората, които полагат сезонен труд, т.е. – и най-бедните българи“, прогнозира евродепутатът.

Той е категоричен, че като представител в ЕП, категорично ще се бори намаляването на СО2 емисиите от авиационен транспорт да не става за сметка на правата и интересите на българските граждани.

„Съществуват много възможности да бъдат насърчени други форми на придвижване, и то само тогава, когато има разумна алтернатива на полетите със самолет. Например – облагане само на кратки полети, до 90 минути, когато могат лесно да се заменят с придвижване с железница. А приходите от такъв данък да бъдат целево инвестирани в железопътна инфраструктура.“, предлага Кънев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране