31.03.2015 | 16:14
Правосъдният министър захапа Пепи Еврото
ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу следователя, но Христо Иванов е на друго мнение
Петьо Петров

Министър Христо Иванов внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу следователя Петьо Петров. Поводът – оправдателната присъда на Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов по делото за “абсолютния престъпник”.

В решението на съда се намекваше, че Петров е осъществил провокация към подкуп, което е престъпление по смисъла на закона. Миналата седмица обаче Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство срещу него с мотива, че е изтекъл давностният срок.

“Като орган със самостоятелно правомощие да сезира Висшия съдебен съвет и съответно – с право да оспорва евентуалното отхвърляне на предложението му за образуване на дисциплинарно производство пред Върховния административен съд, министърът на правосъдието поиска да бъде образувано дисциплинарно производство срещу г-н Петьо Петров… Срокът за дисциплинарно преследване по чл. 310, ал. 3, вр. ал. 1 ЗСВ започва да тече от датата на обявяване на решението на Върховния касационен съд, т.е. от 3.02.2015 г.”, се казва в съобщение на Министерството на правосъдието, т.е. давностният срок все още не е изтекъл.

В мотивите си правосъдният министър посочва, че Петьо Петров “грубо е накърнил престижа на съдебната власт, тъй като е подбудил друго лице към престъпление”.  И още – “провокацията към престъпление сама по себе си е престъпление, т.е. отличава се с най-висока степен на обществена опасност измежду противоправните деяния”.

“Когато деянието е извършено от орган на съдебната власт, неговата обществена укоримост е още по-значителна и съзнанието за това следва да бъде обективирано в недвусмислени и категорични действия от страна на призвания да защитава независимостта на съдебната власт неин кадрови орган, защото само така може да бъде даден знак на гражданите, че има нулева толерантност към действия, които компрометират самото правосъдие”, отбелязва Христо Иванов.

Всички действия, които водят до загуба на доверие на гражданите в почтеността на магистратите, следва да бъдат дисциплинарно санкционирани, категоричен е той. Според него няма процесуална пречка за образуване на дисциплинарно производство срещу Петьо Петров, в рамките на което Висшият съдебен съвет да се произнесе за правното значение на следните факти, които установяват извършеното от г-н Петров дисциплинарно нарушение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране