18.12.2020 | 17:37
Предизборно прокуратурата изчисти Борисов за записа с „Еврохолд“
Спецпрокуратурата е установила, че записът, в който той нарича Цвета Караянчева" проста кърджалийска п.тка" е автентичен

Спецпрокуратурата прекрати проверката за изтеклите на 12 юни записи на премиера Бойко Борисов, без да открие престъпление. Сигналът бе подаден от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, след като държавното обвинение пропусна да се самосезира.

Спецпрокуратурата е установила, че записът е автентичен. В хода на проверката са снети обяснения от Бойко Борисов, Владислав Горанов, Мария Филипова (зам.-председател на КФН), Весела Стоилова (прокурор), Биляна Гълъбова (прокурор), Сотир Цацаров и Иван Гешев. От съобщението се разбира, че прокуратурата не е успяла да потвърди нищо от твърденията на записания мъж, чийто глас прилича на този на Бойко Борисов. Поръчаните от сайта „Биволъ“ и евродепутата Елена Йончева експертизи установиха, че записите не са манипулирани, а гласът най-вероятно е на премиера.

Може би най-важното от изтеклия запис бе, че премиерът бил изпратил Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг „Еврохолд“, който искаше да купи активите на чешката енергийна компания ЧЕЗ у нас. „Еврохолд“ първо бе проверяван от КФН, а после Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката. Накрая „Еврохолд“ получи право да купи ЧЕЗ след поредно безпринципно решение на регулаторите.

„Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“ на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене“, казва в записа Борисов. Това логично бе разтълкувано като открито признание за това как уж незавимите регулатори се използват като политически инструмент и бухалка.

Не са установени данни за упражнено  влияние или въздействие върху представител на финансовата инспекция и КФН, съобщава прокуратурата. Обвинението обяснява, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на „Еврохолд България“ за периода от 2018 г. до август 2020 г.

През април 2019 година обаче КФН е извършила проверка на „Еврохолд България“. „Проверката е била насочена към анализиране на финансовото състояние на дружеството във връзка с изразено намерение на същото да придобие активите на ЧЕЗ“, се казва в съобщението.

Една от важните теми в разговора бе за тактиката на Борисов за водене на разговор с европейските партньори. Той обяснява как казва, че е прост и нищо не е направил от лошотия. Премиерът обяснява как се правил на луд пред премиера на Бавария и номерът минал. В стаята били бившият и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и финансовият министър Владислав Горанов. Те се смеели тихо, а след това Гешев се възхитил от уменията на премиера.

Спецпрокуратурата казва, че не се установява да е провеждан визираният в сигналите разговор между Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

„Не е установено каквото и да било въздействие от страна на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с наказателното производство срещу Александър Манолев. Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка“, съобщава прокуратурата.

В скандалния запис се чува как Борисов се заканва „Манолев да изгори“ заради скандалите с къщите за гости. Няколко седмици по-рано е избухнал скандалът с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. След разкрития на „Биволъ“ става ясно, че той ползва за лични нужди къща, построена с европари край Сандански. По това време Манолев е подал оставка, а прокуратурата вече е започнала проверки. Борисов заявява, че до ден-два ще му бъдат повдигнати обвинения, което се случва.

„Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те“, заявява Борисов и се заканва, че ще „прибере“ 200 къщи за гости, на които е разпоредил проверка.

Бъдещата тогава евродепутатка от БСП Елена Йончева е втората сюжетна линия покрай къщите за гости. По същото време МВР започва проверки на обекти, построени от семейството ѝ. От записа става ясно, че те са по лично разпореждане на министър-председателя.

„Те сега като ги закачат и едните, и другите ще вървят къщите за гости на единия и на другия. Сега съм пратил полицията. Ако се окаже, че и там като при Манолев не са ходили гости…“, казва премиерът.

Прокуратурата обаче заявява, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица. Доколкото са били извършвани проверки от страна на Държавен фонд „Земеделие“, то нямало данни за инициатива от страна на Борисов.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране