08.10.2019 | 9:53
Предизборно от ББ: Не се ли радвате на най-високия БВП в историята на България?
Борисов накарал Пламен Георгиев да събори барбекюто

Като карате по Южната дъга, не се ли радвате? На най-високия в историята на България БВП не се ли радвате? Така Бойко Борисов започна де факто първото си голямо интервю преди местните избори, провокиран от мнение, че в днешно време България се радва най-много на спортните успехи (бел. ред. – макар и те много да намаляха).

Стратегията за детето

Като дойдат избори, има цели щабове, които мислят мръсотии и за съжаление им се получава – Костинброд, козичките, африканската чума, изброи премиерът, визирайки вчерашната истерия с ромските деца в Сливен, Ямбол и Карнобат. Лидерът на ГЕРБ призова пред bTV да се направи сравнение кога по колко информация има по тези теми и определи случващото се за “друг вид Костинбродска афера”.

На опит на водещия на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян да каже, че не може всичко да се сравнява с Костинбродската афера, Борисов продължи с думите, че тази афера взела на ГЕРБ между 6 и 10%. Лидерът на ГЕРБ призова паникьосаните хора да се замислят какво би правила с държавата, ако отнема поголовно деца – къде ще ги настанява, как ще ги храни. Единствено когато става въпрос за тежко насилие и лишения за дете, когато е системно бито и тормозено, тогава има извеждане, подчерта Борисов. “Как ще вземеш детето на нормално семейство – при кого ще го заведат, при Хекимян в bTV ли”, възмути се министър-председателят. На въпрос какво прави държавата, за да намери кой подбужда, Борисов увери, че “ще ги хванат” – разни пастори, партийно мотивирани, които лъжат, защото вече ставало сериозно.

Премиерът не пожела обаче да каже коя или кои партии стоят зад това “мероприятие”. “Да си отиват децата в училище, да си учат”, призова лидерът на ГЕРБ и обяви, че държавата върнала 50 000 деца в училище – “представете си, един град като Казанлък”.

Изборът на нов главен прокурор

Според Борисов, когато Христо Иванов му бил правосъден министър, “всички ние” работили така, че да има “най-демократичен избор” в съдебната система. Той заяви, че “повече ни се искаше Бойко Найденов да стане (главен прокурор)”, а не Сотир Цацаров. Същевременно Борисов видя мандата на Цацаров като успешен и посочи, че сега прокурорите си избрали Иван Гешев, а не можело политически да се назначава главен прокурор. Борисов посочи и, че работи по една-единствена тема с главния прокурор – контрабандата. Той разви и тезата, че прокуратурата не можела да е арбитър.

“Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат който си изберат”, заключи той. По отношение на Пламен Георгиев и новия му пост – консул във Валенсия, Бойко Борисов призна официално, че му е поставил ултиматум да си събори терасата. “Да, много работа е свършил за държавата, но не мога да търпя да ми се задава този въпрос – за една тераса. Не мога така, да ми стои месеци наред на вниманието”, оплака се Борисов. И добави, че не можел да прати Георгиев на улицата, при тези, на които конфискувал парите. Справя ли се Георгиев с езиците – английският му е перфектен, според Борисов, а за испанския му каза: “Ще помоля моя приятел Христо Стоичков да го изпита”.

Местните избори и политиката днес

Не се меся в местните избори. Мисля, че се справят добре. В София, Фандъкова получи от мен 100% доверие да си направи листите, посочи Борисов, според който той не оказвал никакъв натиск за нищо на Фандъкова. Същевременно премиерът призна, че “преди” ГЕРБ се месела на централно ниво по много региони, явно визирайки времето на Цветан Цветанов. Борисов каза и, че “видял крахът в очите” и затова се намесил. “Апартаментгейт ни разби”, заяви той и добави “колко министри, колко депутати отстраних”, за да убеди хората, че това е случайно, не модел. Затова победата на евроизборите показала, че хората повярвали, според лидера на ГЕРБ. По отношение на важността на Цветанов за ГЕРБ, Борисов коментира така: “И ние сме били малко артисти”.

Той уточни, че Цветанов не му липсва “след тези две интервюта, които даде”. Борисов пожела успех на новия проект на Цветанов (бел. ред. – бившият втори в ГЕРБ създаде Евроатлантически център за сигурност) “като на Слави Трифонов”, но “да не ми дава оценки”. Той каза, че бил много огорчен колко бързо Цветанов се обърнал срещу него. “БСП са като кукувици сега – търсят да снесат някъде яйчице и ако стане нещо, хоп”, коментира премиерът. И добави, че преди се чувал с Мая Манолова, но след казала, че е репресирана, вече не. По адрес на Корнелия Нинова и БСП Борисов каза още, че не трябва Нинова да говори дали той ходи в парламента, след като БСП не ходи там над месец и половина.

Той призова и на Нинова да бъде показано “Работническо дело” и кога е започнал строежът на АМ “Хемус” – заради думите му, че ще си тръгне от политиката, когато магистралата бъде построена.

Заплатите на медицинските сестри

Има ли някоя държава в света, в която някой да не иска нещо? То им е дадено – 2009 година, когато почваме да управляваме, са дадени малко над 2,4 млрд. лева, сега – 5,256 млрд. лева. Така Борисов обясни какво се случва в здравеопазването, конкретно със заплатите за медицинските сестри. Премиерът подчерта, че сега вече никой не идва да му иска пари за здраве, а как да се разпределят и как се разпределят парите. При директен въпрос излъга ли Борисов медицинските сестри за заплатите им и прословутите 50 млн. лева, той отрече и обяви, че имало “недопустима държавна помощ”, без да уточни какво точно има предвид.

“Медицинските сестри получават много добри заплати, никак не е заплатата 950 лева”, добави премиерът, изчислявайки “прослужен стаж”, без да казва колко точно е. “Ако има по-добър модел, да го използват” – така Борисов отвърна на питане дали ни е много добър моделът постоянно държавата да налива пари в бюджета на НЗОК. “Как се разпределят парите вътре в сектора, здравното министерство, НЗОК и ръководещите болниците трябва да си направят сметката”, каза още той и почна да говори колко болници трябвало да бъдат ремонтирани (“няма сега болница без съвременна апаратутра”).

“Ще бъдат удовлетворени – така, както полицаите, както военните”, обеща Борисов. И обеща, че новите обещани пари така ще бъдат разпределени, че да има по-високи заплати, но с уточнението, че не може медицински сестри да вземат повече от лекари. “Поемам ангажимент, разбира се – кога не съм си ги изпълнявал”, уверено заяви министър-председателят.

Северна Македония и членството в ЕС Двете исторически комисии трябва да тръгнат чисто от изворите и да ни помогнат да не ги спираме за ЕС, каза Бойко Борисов. “Ако спрем Северна Македония, ще пише в учебниците по история, че сме го направили, опасява се Борисов и попита “коя история ще ни вземат – “Тодор Александров” няма да е булевард в София ли? Вкарваме и вдигаме такъв шум и истерия за неща, които в ежедневието нямат никакъв смисъл”, обясни премиерът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране