17.09.2019 | 16:29
Премиерът Борисов обясни как само най-глупавите остават на държавна работа
На фона на атаките в Саудитска Арабия, ние откриваме заводи ...

Бойко Борисов обясни как заради ниските заплати в държавната администрация, само „най-глупавите“ компютърни специалисти остават на работа. Премиерът разви няколко тези за това какви са хакерите, колко умни са българските киперспециалисти, както и какво да направим, за да ги привлечем на държавна работа. Борисов говори по време на форум „Взаимодействие между публичната и частна сигурност за противодействие на киберзаплахи“. На него ИТ експерти представиха начините, по които могат да ни хакнат профилите в социалните мрежи или банковите сметки.

Борисов обясни защо „както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите“. После поздрави „младите хора, които са тръгнали в друга посока“. „Има много талантливи младежи, които ако впрегнат усилията си в добри дела, ще изкарват повече пари. В ГДБОП заплатата е 1500 лв. за ИТ специалисти, а в частния сектор заплатата е 10 000 лв. Само хората с голяма кауза ще дойдат да работят за държавата. Таванът на заплатите пречи да привлечем достатъчно квалитетни хора“, бе обобщението на Борисов. Премиерът обясни също, че „от конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая най-глупавия остава само един, ако остане и един. Всички като чуят за заплащането се обръщат и казват „Благодаря“.

Борисов вече бил заръчал на Владислав Горанов да мисли как да се вдигнат заплатите в министерствата за IT специалистите. И отново се върна на хакерите. „Трябва да има нетърпимост към хакерската дейност. Сега тръпна за суперкомпютъра, какво ще му се случи и какви поразии ще го застигнат. В момента му изграждаме къщичката“, каза премиерът.

„Редно ли е вместо за заплати и пенсии, да даваме стотици милиони, за да се защитим от хакерите. Няма голяма организация, която да не е хакната – дали руска или американска“, попита Борисов. „Колегите от едно районно са ми разказвали по какъв съвременен начин се крадат коли. Сядат на компютъра едни перфектно обучени младежи, ама иначе са хайдуци“, разкри Бойко Борисов.

Неговата теза е, че обществото трябва да впрегне специалистите да работят в полза на държавата, бизнеса и на другите. „Колкото повече улесняваме, ето – Агенция по вписванията – преди колко години всичко е било на хартия. Колко услуги искаме и сме ги направили такива, че да не ходиш да се редиш на опашки. Като ги слушам в рамките на половин час те могат да направят всякаква поразия в тези системи. Редно ли е вместо да ги дадем за пенсии и заплати тези пари, да вадим стотици милиони и да защитаваме системите от няколко човека. Те се познават. Със сигурност“, продължи да развива тезата си Борисов.

И предупреди, че хората трябва да имат нетърпимост към хакерите, защото като рушат системите, ще ни върнат към механичните пишещи машини. На въпрос дали трябва да се промени Наказателния кодекс за хакерите, Борисов посочи, че има предложения за промени: „Вижте, те законите и сега не са лоши, просто трябва да се спазват. Не може след всяко престъпление да променяме закона и да правим по-тежки наказания“.

На фона на атаката с дрон над Саудитска Арабия и отварянето на Федералния резерв от президента Тръмп, ние откриваме заводи. Такъв открихме и вчера в Пещера. Затова звучи хумористично да се говори за провал, продължи с хвалбите той.  Рецесия се бори с откриването на нови заводи и осигурявана на работна ръка, добави още той.

Борисов посочи, че ситуацията в Европа е усложнена, но в България картината е различна. „Още преди 1 година с министър Владислав Горанов започнахме да се тревожим за рецесията, в която влиза света, но ако само се тревожиш и не правиш нищо, то не те очаква нищо добро“, категоричен е премиерът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране