20.05.2020 | 12:12
Президентът е лидерът на опозицията
Остава впечатлението, че водещото му желание е да реализира конституционните си правомощия за съставяне на служебно правителство и да управлява, твърди Росен Желязков
Росен Желязков

С последната си изява президентът Румен Радев се показа като лидер на опозицията. Остава впечатлението, че водещото му желание е да реализира конституционните си правомощия за съставяне на служебно правителство и да управлява. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков пред БиТиВи по повод поредните критики на държавния глава към правителството на ГЕРБ.

Коментарът на Желязков идва ден след като Радев обяви, че ако той управлявал, нямало да се краде и че по време на сегашното управление смъртността се била увеличила. В отговор премиерът Бойко Борисов каза, че при управлението на БСП, която определи като „партията на президента“, са умрели повече хора.

Според транспортния министър, Радев не олицетворява единството на нацията. На въпрос защо президентът да е лидер на опозицията, а не Корнелия Нинова, министърът отговори, че за да се стигне до управление на опозицията, трябва да падне сегашното правителството и да има служебно.

Отпада 14-дневната карантина за страните на Балканите. А туристическите пътувания до Гърция може да започнат от 15 юни. Желязков обясни, че лидерите на България, Сърбия, Румъния и Гърция са се разбрали за това вчера на видеоконфрентната среща. А облекчените мерки за пътуване идват заради ниската заболеваемост в страните. Разхлабените мерки за пътуване са реципрочни.

„Договорихме се със сърбите още от юни да се движим свободно, независимо от целта на пътуването. Гърците имат подход за постепенно отпадане – от 1 юни отпада карантината за бизнес пътувания, а от 15 – за туристически. Голямата въпросителна е Румъния, правителството очаква техният парламент да вземе решение“, отбеляза транспортният министър.

Влизането на чужда територия ще се осъществява след попълване на декларация. В нея ще се посочва, че пътникът е запознат с обстановката и влиза на собствена отговорност. Във всяка една от държавите формулярът ще бъде идентичен. На пътуващите по въздух декларациите ще бъдат раздавани в самолета.

С Турция все още не са водени разговори по темата, но там и епидемиологичният риск е по-висок, изтъкна министърът.

Българите от Западните покрайнини могат свободно да влизат у нас и няма да бъдат подлагани на задължителна карантина.

Желязков коментира и протеста на превозвачите в туризма, които излязоха на улицата заради последствията от кризата върху бранша.

„На голяма част от исканията им държавата е отговорила – нисколихвените и кредитите за оборотни средства. Докато няма ограничителни мери, начинът, по който си организират дейността, е тяхна работа. Изследователите прогнозират, че икономиката ще се промени, това важи и за транспорта“, каза той.

Транспортният министър обясни, че безопасността при пътуване е основен фактор за възобновяване на пътникопотока, затова от бранша трябва да инвестират средства в тази насока. А кризата ще наложи пътуванията на кратки разстояние и все по-рядко ще се търсят тези на дълги дистанции.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране