14.07.2023 | 10:37
Президентът на Сърбия имал армия от 14 000 тролове, назначил ги в администрацията
Разкритията, разпространени от някои независими сръбски издания, показват, че партията му е вербувала хиляди хора да насочват общественото мнение чрез коментари, публикации и мемета онлайн

От години се говори, че сръбският президент Александър Вучич и неговата управляваща Сръбска прогресивна партия (СПП) разполагат с тайно оръжие за оказване на натиск върху политически опоненти и влияние на общественото мнение – добре смазана машина от онлайн тролове, които във всеки един момент могат да бъдат насъскани срещу някого.

Сега една хакерска атака извади на бял свят тази машина, разконспирирайки над 14 хил. интрернет тролове, свързани с управляващата партия, съобщават местни медии.

Разкритията, разпространени от някои независими сръбски издания, показват, че СПП е вербувала хиляди хора да насочват общественото мнение чрез коментари, публикации и мемета онлайн.

От една страна задачата на коментиращите е била да изразяват подкрепа за президента Александър Вучич, за правителството и за действията на СПП. От друга те са карани да нападат и обиждат техните политически противници.

Особен фокус е бил поставен върху атаките срещу членове на опозицията и срещу известни демонстранти от протестите срещу насилието в Сърбия, които се случват в продължение на вече месец. Протестиращите настояват Вучич да се оттегли от политическата сцена, а работа на троловете е била да се противопоставят по всевъзможни начини на протеста и хората зад него.

В изтеклия списък, оформен като таблица в Excel, има идентифицирани общо 14 310 тролове, като за по-голямата част от тях са посочени име и фамилия, както и линкове към профили в социалните медии. Там са идентифицирани общо 3162 души, които са изпълнявали задачите си “професионално” и са получавали заплащане за тази си работа, успоредно с парите, които са получавали от постоянната си работа – най-често на държавна служба.

Сръбските медии посочват, че голяма част от хората в списъка са заети в градски администрации, министерства и други държавни или местни институции, директори на училища, преподаватели в колежи и други лица, чието финансиране е от държавния бюджет.

Организацията на тази машина за онлайн коментари също е внимателно подредена, за да се избягва хаос. Според задачите, които трябва да се изпълняват, троловете са разпределени в четири категории.

В първата група попадат типичните, класически тролове, чиято цел е да пишат положителни и подкрепящи коментари за СПП и политическите решения на президента Вучич.

Втората категория е за т.нар. супер специалисти, като там попадат хора, заети в държавни и обществени служби. Те реагират в извънредни ситуации и могат да изразят любов към лидера или омраза към враговете.

Третата категория е за хейтърите, които имат за задача да обиждат, омаловажават и осмиват тези, които изразяват негативни мнения за властта.

В четвъртата група попадат фенове, които, обратно на хейтърите, трябва да генерират възможно най-силна и ярка любов към президента Вучич, хвалейки действията му и подхранвайки нещо като култ към личността му.

В дните след изнасянето на списъка онлайн много от профилите в него бяха изтрити или деактивирани, но много от тях все още остават активни.

Вучич и приближените му междувременно се опитват да отвърнат на удара с контра кампания “Да, аз съм бот”.

Във вторник президентът коментира публикация във Twitter, на която се виждат няколко снимки на усмихнати млади хора, които ядат сандвичи, хамбургери и пържени картофи с послание към тях. Снимките са качени с текст: “Най-много на света обичам Сърбия и Сръбската прогресивна партия. Да, аз съм бот”

Към това Вучич коментира през официалния си профил: “Да, аз също съм бот”.

Много от последователите му подкрепиха тази публикация, намирайки я за забавна и остроумна, а “Да, аз също съм бот” беше подето от редица активисти на СПП.

Депутати от управляващата партия посочиха, че са горди, че опозицията вероятно ги е включила в ботовете.

Според тях те са просто граждани, които изразяват свободно мнението си, а опозицията се опитва да превърне това в скандал, граничещ с този с фермите за тролове в Русия или с този покрай компанията “Кеймбридж Аналитика”.

Мнозина експерти обаче изтъкват, че ключовият момент, който отделя свободното изразяване на политическо мнение от тролските действия, е именно елементът на солидна организация и координация.

Смята се, че управляващата сръбска партия е извършвала цели операции по очерняне на политически опоненти на Вучич. И още повече – че прави това от години насам.

Още от 2017 г. има редица свидетелства на хора, които са участвали в схемата за тролски атаки на СПП.

През същата година сп. “Newsweek” публикува интервю с млада жена, която е работила като трол за партията на сръбския президент. Нейната задача е била чрез целенасочени публикации и коментари в интернет да представя в положителна светлина политиката на Вучич, когато той е все още министър-председател.

Жената, идентифицирана само като Мария, обяснява, че мащабите на операцията са наистина огромни, като цели контингенти от тролове, действащи от различни градове в страната, работят на смени под контрола на надзиратели.

По времето, което тя работи, заплащането е малко над средната работна заплата за страната – от 370 евро нагоре.

“Станах трол поради една-единствена причина: за да подсигуря оцеляването си. Това беше единственият ми шанс, тъй като не можех да си намеря истинска работа”, споделя Мария пред Newsweek.

Въпреки това тя е категорична, че да върши това ѝ е било изключително трудно, защото много добре е знаела, че я карат да пише лъжи.

Описваната от Мария операция напомня изключително много на руските ферми за тролове, свързвани с олигарха и наемнически лидер Евгений Пригожин.

Там, по подобна схема, на обикновени хора се плаща да пишат гневни коментари в социалните медии и да разпространяват фалшиви новини, като работата бива зорко следена и анализирана от надзорници.

Опитите на СПП да се разграничат от тази идея срещат проблем и във факта, че преди няколко години Twitter изтри близо 8500 профила, възхваляващи партията и управляващите на база тролска активност. Тези профили са генерирали общо над 40 милиона туита.

Междувременно няколко години по-рано настоящият кмет на Белград Александър Шапич призна, че е използвал тролове, но изрази недоволство, че не са били “достатъчно ефективни”.

На фона на всичко това Сърбия трябва да се бори и с тежката вълна от руска пропаганда, вклинила се в местните институции, университети и медии.

Наскоро Желко Митрович, генералният директор на водещата сръбска телевизия Пинк, коментира, че няма да позволи на “русофилите” да се появяват в техните предавания. Митрович изрази разочарование от присъствието на руски шпиони в Сърбия и разкритикува журналистите, че включват проруски коментатори.

Сърбия е една от малкото европейски държави, които продължава да излъчва руския пропаганден канал RT, който е включен в 11-ия пакет от европейски санкции срещу Русия.

RT започна да излъчва в Сърбия през ноември 2022 г. – осем месеца след като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна. Отговорът на сръбските власти на това решение все още се чака.

Източник: Webcafe.bg.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране