23.10.2020 | 12:20
Президентът отказа да връчи орден на Блъсков
Румен Радев не се е вслушал в искането на кабинета на Бойко Борисов и остави Петьо Блъсков без медал

Президентът Румен Радев връчи ордени на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата на церемония на „Дондуков“ 2.

Държавният глава обаче „пропусна” да награди и издателя-журналист Петьо Блъсков. В края на септември кабинетът го предложи за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие заради заслуги в журналистиката.

Президентът обаче не се е вслушал в искането на кабинета на Бойко Борисов и остави Петьо Блъсков без медал.

Затова пък с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие бяха удостоени проф. Елена Кутева-Тъпкова, директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, кинорежисьорът, поет и преводач Мая Вапцарова, народната певица и дългогодишна солистка на Фолклорен ансамбъл „Пирин“ Татяна Сърбинска.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“- първа степен бяха наградени журналистът и пътешественик Симеон Идакиев, Ваня Грашкина-Минчева, която е сред основателите на Българската библиотечно-информационна асоциация и сегашен изпълнителен директор на Националния център за информация и документация към министъра на образованието и науката, и хореографът и ръководител на фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.

Президентът Радев заяви в словото си, че отличията са израз на признанието на обществото ни за изключителните заслуги на наградените за утвърждаването на българската духовност и за изграждането на основополагащи ценности.

Държавният глава изтъкна, че те са приели таланта,културата, духовното начало като основа за развитието на нацията и са възпитали в този дух своите многобройни ученици, последователи и многохилядна публика. Румен Радев каза още, че наградените творци продължават със завидна енергия да утвърждават идеали във времена на технологии и материален устрем. Те ни дават морална сила и надежда ,че съзидателният ум и откривателският дух не могат да бъдат спрени от граници и от кризи.

Президентът подчерта, че продължава да подкрепя благородната им идея в България да бъде изградена зала, която да бъде съизмерима с техния талант, с българската култура и духовност.

Проф. Елена Кутева изрази надежда, че са допринесли и сложили по едно малко едно зрънце в духовността на страната ни. Тя каза, че техните усилия допринасят и за съществуването на България, защото една държава, която няма образование, култура, изкуство, духовност е обречена на гибел.

1 коментар

  1. Христофор каза:

    Какво да се коментира? Поредно показно разединение между Президентство и Правителство!
    За кой ли път Президента отхвърля всяко предложение от Правителството, защото самия Радев иска неговата оставка? А за разлика от вето по разни закони, които се връщат и пак се приемат, тук вече няма повторно връщане и приемане! Просто Радев взема реешение и точка! Как да не му каже човек браво и как да очакваме България да се оправи?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране