27.12.2018 | 0:44
Президентът Румен Радев се заяви като контравласт
Година с четири министерски оставки и две полуоставки (на енергийния министър Т. Петкова и на социалния Б. Петков) не може да се нарече лесна и благоприятна за правителството

С какво ще запомните тази година?

– В една поредица от не много различими години 2018-а ще се запомни с не повече от четири-пет събития – Ангела Меркел започна оттеглянето си от политиката, а Доналд Тръмп – търговска война; Франция беше разтърсена от бунтовете на „жълтите жилетки“, а в последната година на „ЕС 28“, т.е. последната преди Брекзит, България за първи път председателства Съвета на ЕС.

Кое събитие или явление от българския политически живот през 2018 г. ще има най-важни последици? Какви ще бъдат те?

– Конфронтацията между президента и ГЕРБ. Последствия – опасни са и за двете страни.

– Отстъплението пред популизма и хибридните стратегии. Резултат – реални проблеми бяха изместени от призраци, които изплашиха хората и така обслужиха антиевропейски политически интереси.

– Стесняването на територията на журналистиката с нейната разследваща и критическа функция. Ефект – намаляване на степента на ориентация на хората в политическия живот, лековерно смесване на истински и фалшиви новини, безконтролно разширяване на влиянието върху общественото мнение.

Какво показа парламентът?

– Предизборно словесно ожесточаване и законодателно безсилие.

Каква беше годината за правителството?

– Година с четири министерски оставки и две полуоставки (на енергийния министър Т. Петкова и на социалния Б. Петков) не може да се нарече лесна и благоприятна за правителството. На практика всеки трети министър е бил с депозирана оставка. В тази ситуация, а и на фона на скандалите в „Обединените патриоти“ фактът, че кабинетът продължава да съществува, може да се приеме за успех. Фактът обаче, че това беше поредна година с лесен отказ от реформи, го изправя, първо, пред сериозно обществено недоволство най-вече заради състоянието на здравеопазването, цените на горивата и енергоносителите и, второ, пред сериозни рискове, ако се сбъдне сценарият, в който икономическата конюнктура започне да се влошава.

Как се промени премиерът Бойко Борисов?

– Увлече се по дипломацията и започна да изпитва степента на личната си харизма на международна сцена.

Какви заявки даде президентът Радев?

– Да бъде контравласт. За което обаче използва един приемлив и безспорен ресурс – правото на вето. И три неприемливи и опасни – противопоставя „българското“ и „европейското“, говори едно в чужбина, друго в България, „подпечатва“ тезите на една единствена политическа сила.

Урок, който българските политици трябва да вземат от 2018-а?

– Да пазят Европа.

Боряна Димитрова, Дневник

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране