20.05.2024 | 11:04
При катастрофа с хеликоптер: Иранският президент е загинал!
Сред жертвите е и външният министър
Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния министър  Хосейн Абдолахиан, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс.
Вицепрезидентът на Ислямската република Мансури потвърди информацията в социалната мрежа Х.
“Ние принадлежим на Аллах и при него ще се върнем”, написа Мансури в публикация в социалната мрежа “Екс”, придружена от хаштаг, който се използва за търсене на фотографии на Раиси.
Текстът на съобщението сам по себе си представлява строфа от Корана и се произнася от мюсюлманите след известие за смъртта на близък човек.
Ирански медии съобщиха вчера за инцидент по време на пътуване на Раиси в хеликоптерна група.
По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.
“Президентът Раиси, външният министър Хосейн Амирабдолахиан и всички пътници на борда на хеликоптера са загинали в катастрофата”, съобщи пред Ройтерс представител на иранските власти, пожелал анонимност.
Тази сутрин официалната агенция ИРНА публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. Те са разпръснати по стръмен склон в гориста местност. Според агенцията президентът е летял с хеликоптер “Бел-212” американско производство.
Според държавната телевизия летателният апарат се е разбил в планински връх, но официална причина за причината за катастрофата не се посочва.
Държавната агенция ИРНА уточни, че Раиси е бил в хеликоптер Бел 212, американско производство.
63-годишният Раиси бе избран за президент през 2021 г. и откакто пое поста нареди затягане на нравствените закони. При неговото управление имаше кървав отговор на антиправителствени протести и тежки ядрени преговори със световните сили, посочва Ройтерс.
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който притежава върховната власт с последна дума по външната политика и ядрената програма на Иран, по-рано се опита да успокои иранците, като заяви, че няма да има смущения в държавните дела.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране