04.12.2020 | 11:35
При загуба на обоняние вирусът протича по-леко
Положителният тест не е основание за назначаване на антибиотици

Анкета сред личните лекари представя най-честите симптоми на коронавируса, както и отношението на джипитата към лечението по протокол. Според 90% от общопрактикуващите лекари, положителният тест не е основание за назначаване на антибиотици. Данните представи пред БНТ доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Загубата на вкус и обоняние обикновено е симптом при по-леките случаи. Тази загуба може да продължи от една седмица до близо месец.

Допитването е стартирало на 22 ноември и в него са участвали 700 лични лекари.

„Ние сме поставили въпрос за антибиотиците и за всеобща наша радост, резултатите показват, че колегите не злоупотребяват – на въпроса дали появата на заболяването е основание за назначаване на антибиотици около 90% са отговорили „категорично не“, обясни до Киров. Според него, антибиотиците се сатанизират и назначаването им в подходящ момент е съвсем обосновано.

Най-често срещаните първи симптоми – това е температурата, като най-често проявяваната температура е 37,5 или 38 градуса. Тя обикновено продължава между 5 и 10 дни.

Загубата на вкус и обоняние не е толкова рядко срещана, но обикновено се появява след третия ден. По-често се случва при млади хора, но го има и при възрастните. При загубата на вкус и обоняние заболяването протича значително по-леко. Това може да продължи от една седмица до един месец, допълни доц. Киров.

Според анкетата, хората се свързват с личните лекари между втория и петия ден. Доцентът призова да се обръщат към лекарите още на първия ден, защото това има значение за идентификацията на вируса. Вирусът навлиза по-плахо, по-елегантно в нас, но пък проблемите, които може да създаде, са огромни, категоричен беше доц. Киров.

Според анкетата, масово общопрактикуващите лекари смятат, че бързите антигенни тестове трябва да бъдат употребявани като еквивалент, т.е., пациентите да могат да бъдат хоспитализирани при усложнения, на базата на тези тестове.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране