26.10.2020 | 17:05
Привикаха журналист на разпит заради справка в Имотния регистър
Мартин Георгиев е бил привикан след сигнал на Калин Гаджев, който се почувствал заплашен
Прокурор поиска разпит на журналист заради справка в Имотния регистър. Репортерът на в. “Сега” Мартин Георгиев е бил призован в Шесто районно управление заради това, че е потърсил информация в общодостъпния регистър за един от служителите на НСО, участвал в схватката край парк “Росенец”.

Става дума за Калин Гаджев – мъжът, уловен да хвърля българския флаг по време на конфликта между бившия правосъден министър Христо Иванов и гардовете около лятната резиденция на Ахмед Доган.

Георгиев е бил привикан след сигнал на самия Гаджев, който се почувствал заплашен. Това била и причината прокуратурата да поиска обяснение, информират от “Сега”.

Служителят на НСО разказал пред разследващите, че веднага след случилото се на брега в Росенец получил обидни коментари и заплахи в социалните мрежи. Във Фейсбук било публикувано съобщение, което прилича на дословно копирана справка от Имотния регистър на Агенцията по вписванията. Поради това разследващите органи извършили проверка кои са лицата, които са правили такава справка след скандала пред сарая на Доган.

Интересно е, че от столичната дирекция на вътрешните работи нямат представа защо репортерът на “Сега” е бил привикан на разпит. Според обяснението на ст. инспекторът на СДВР Валери Кофетаров право на всеки гражданин е да прави справки в Имотния регистър. При извършване на справка онлайн интересуващият се се регистрира.

Кофетаров е написал това и в доклада си към Софийска районна прокуратура, която води разследването. Полицаят обяснява, че тримата, за които се знае, че са проверявали имотното състояние на служителя от НСО, имат това право и могат да приемат разпита за форма на репресия, тъй като няма данни за извършено престъпление. Въпреки това обаче прокурор Мария Бакалска дала разпореждането.

Възможно е това да е част от рутинен разпит. Това е “по-благоприятната версия” за привикването на репортера, според адв. Емил Екимджиев. Не се изключва вероятността разследващите да искат да свършат работата си добросъвестно, тъй като все пак става въпрос за гард на НСО може да бъдат засегнати охранявани от него обекти.

„Ако е рутинен разпит, може да се приеме, че това са рутинни усилия. Но трябва да се види дали това няма да се превърне във форма на тормоз – очни ставки, още разпити. Ако това се случи, ще бъде лош сигнал за всеки, който преглежда общодостъпна информация“, твърди Екимджиев.

По-късно пресаташето на главния прокурор Веселин Иванов обясни пред „Сега“, че действията на държавното обвинение не са нищо повече от рутинна работа. Освен това отбеляза, че когато е бил на годините на репортера Мартин Георгиев, също са му звъняли, но не от властта, а много по-страшни хора. По негови думи жалбата на Гаджев била най-обикновена, каквато, не дай боже, може да подаде и журналистът след време.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране