05.06.2023 | 12:01
“Проблем за цяла Европа”: какво става на “Капитан Андреево”?
Българо-турската граница е златна мина за подземния свят?

В България твърдят, че приходите от границата са жизненоважни за подземния свят. Толкова важни, че престъпността е готова да свали всяко правителство, което ѝ се опълчи, разказва SRF в репортаж от “Капитан Андреево”.

“Капитан Андреево” е най-голямата входна врата към ЕС. Това как си изпълняват задълженията работещите на границата засяга всички ни: защото от тях зависи дали ще ядем зеленчуци с пестициди и колко кандидати за убежище в Европейския съюз ще има, пише швейцарското радио и телевизия SRF в свой репортаж.

Най-натовареният вход към ЕС

Дългите опашки от камиони са обичайна гледка на най-големия граничен пропускателен пункт в Европа и трети по големина в света. Опашките се образуват, защото на “Капитан Андреево” българските власти контролират влизащите в страната, тоест в Европейския съюз, включително и плодове и зеленчуци, превозвани с тирове, поясняват още авторите на репортажа на SRF.

През тази година 80 хиляди камиона ще пресекат тази граница – натоварени с чушки, лимони, круши, мандарини, смокини и други плодове и зеленчуци. Тази продукция основно е предназначена за западноевропейския пазар, а България трябва да осигурява надежден контрол, за да не влизат в ЕС храни с пестициди или други отрови, се казва в репортажа.

Само че за пестициди не се проверява директно на границата, а на три часа път с кола от там – в лаборатория в столицата София, пояснява SRF. Капацитетът на държавната лаборатория е не повече от 50 проби на ден – без значение дали на границата чакат 80 или 400 камиона, добавя швейцарското издание. Ако анализът покаже наличието на пестициди, съответният камион или се връща обратно в Турция, или българските власти трябва да унищожат целия товар.

Шофьори казват пред швейцарската медия, че преди са чакали най-много до 4 часа, докато стане ясно дали могат да продължат пътя си към ЕС. От около година обаче пробите се изследват в София, като с тази промяна България цели да си върне контрола над тази дейност, която дълги години беше предоставена изцяло на частна фирма.

“В България нищо не е случайно”

Договорът с частната компания е подписан през 2011 година – тогавашното българско правителство решава, че няма пари, за да поддържа сама лаборатория на границата. На практика така държавата приватизира части от най-важната граница на ЕС, четем още в репортажа на SRF.

“В България нищо не е случайно”, казва бившият заместник-директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Ангел Мавровски. В репортажа той показва въпросния договор с частниците, под който е поставен подписът на “известна фигура от българския подземния свят”, посочва швейцарското издание. Така цялата дейност е прехвърлена на въпросната частна фирма – от воденето на документацията през разтоварването на камионите до изследването на пробите. И възникват конкретни проблеми. За услугата фирмата започва да взема много пари – винаги в брой и без да е ясно кой за какво и колко си е платил, посочва швейцарското издание. На изтекли в медиите записи се чува как срещу пари се спазарява да не бъде проверяван даден товар. По информация на Мавровски за камион със зеленчуци цената е била 1000 долара. Той знаел това от сигурен източник. В лабораторията на фирмата имало камери за наблюдение, които обаче никога не са работели. А силните в държавата са си затваряли очите за всичко това, ставайки съучастници, коментира SRF.

“Държавата е загубила милиарди евро”

По-нататък изданието описва подробно историята с опита за подкупване на шефа на БАБХ, за да оставят частната фирма да работи, с блокирането на помещенията на границата, за да не могат в тях да се завърнат служителите на държавната агенция, и със заплахите срещу двамата шефове на БАБХ заради това, че са разпоредили закриването на частната лаборатория. “Получих писмо, в което се казваше, че ще ме смачкат между два камиона”, казва пред SRF Ангел Мавровски.

Той твърди, че от това държавата е загубила милиарди евро от проверките на плодовете и зеленчуците, минаващи границата. А Европа е консумирала лошо контролирани или изобщо непроверени храни, добавя SRF.

В крайна сметка държавата се наложи: откакто пробите не се изследват в частната лаборатория на границата, а в държавна такава в София, са хващани много повече замърсени с пестициди храни. Но историята не приключва тук, защото само няколко месеца по-късно правителството на Кирил Петков беше свалено и, по думите на Мавровски, “мафията” отново се върна в държавата и на границата, а той и шефът на БАБХ бяха уволнени.

От Швейцарското радио и телевизия са разговаряли също и с шефа на частната лаборатория Васил Димитров в присъствието на неговите адвокати. Той отрича неговите служители да са корумпирани и е убеден, че скоро те ще се върнат на границата. На въпроса защо плащанията на границата са били винаги в брой, той казва, че лошата интернет връзка не позволявала картови плащания. Само че, както отбелязват от швейцарската медия, интернетът на границата е безупречен и днес всички плащания се извършват именно с карти.

Проблемите на българската граница са проблем на цяла Европа

Репортажът завършва с уточнението, че миналото лято ЕС изпрати проверяващи в България, чиито заключения са доста тревожни: “Властите знаят отдавна за систематичните пропуски при тези контроли, но срещу това не е била направено нищо”.

Новият шеф на БАБХ Иван Шиков твърди, че неговите служители дават всичко от себе си за подобряване на образа на агенцията. “По отношение на фитосанитарния контрол отваряме всеки един камион, за да видим какво превозва”, уверява той в репортажа на SRF. Което отново не е вярно, пише изданието: служител, работещ на границата, е споделил, че се проверяват само отделни камиони – европейското законодателство го позволявало. В съответната директива се казва, че това е възможно, но само ако бъде изрично поискано. По информация на самата БАБХ обаче агенцията не е подавала такава молба.

Затова авторите на материали заключват, че контролът на плодовете и зеленчуците, извършван на българската граница, все още не е такъв, какъвто трябва да е. Което е проблем за Европа.

Българо-турската граница – златна мина за подземния свят?

Във втората част на репортажа става въпрос за фалшификатите, които влизат в ЕС през българската граница. “Капитан Андреево” е на второ място в света по задържани количества фалшиви стоки. Най-често митничарите откриват цигари, обувки, облекло, прах за пране, допълва швейцарското издание. Трафикантите измислят нови трикове. Един от тях е прехвърлянето на недекларирани цигари, укрити в кухини на мебели, предназначени за ЕС. “Имали сме хероин във възглавница, на която спи дете”, казва пред SRF шефът на митницата Георги Господинов.

Репортажът продължава с гласове от Харманли и София – на бежанци, чието пътуване продължава и след като са преминали границата. Защото те не искат да остават в България, а да продължат пътя си към Западна Европа, включително към Швейцария.

Накрая репортажът ни пренася в Свиленград, известен с неговите казина и хотели. В България хазартът е позволен, за разлика от Турция, посочва SRF. Като един от сериозните проблеми на града кметът Анастас Карчев посочва липсата на буферни паркинги за камионите, чакащи да бъдат проверени на “Капитан Андреево”. Междувременно има един паркинг за камиони – частен, собственост на същите хора от подземния свят, които държат и частната лаборатория на границата. Като цяло на турско-българската граница могат да се изкарат добри пари, посочват авторите. На много от тези места обаче българската държава я няма. Някои хора в България твърдят, че приходите от българо-турската граница са жизненоважни за подземния свят. Толкова важни, че престъпността е готова да свали всяко правителство, което реши да ѝ се опълчи.

Неслучайно наричат “Капитан Андреево” “златен гьол”. Не сме изненадани, но за Европа това определено е проблем, завършва репортажът на Швейцарското радио и телевизия SRF.

Дойче веле

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране