31.08.2019 | 22:04
Проблемът с „Куйович, Муйович, Уйович“ бил институционален
Куйович не ми е плащал, ядосва се бившият вътрешен министър

Румен Петков – лидер на АБВ, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия

Водещ: Заради залавянето на Будимир Куйович на АМ „Тракия“ на път за морето с шофьорска книжка от Португалия, очевидно фалшива, имахме повод да си припомним част от събитията преди повече от 10 години кой е Куйович. Румен Петков в качеството си на бивш вътрешен министър ни е на гости. Добро утро и добре дошли. Вие дори преди малко ми споделихте, че сте направили едно изчисление, защото Куйович беше ни обяснено, че остават по-малко от 5 години от края на присъдата му, че си е обработил дните, и да не се изненадваме, че изобщо се намира в общежитие такова затворническо с лек режим, вие казахте – въобще не му е там мястото. Добре дошли.
Румен Петков: Здравейте на вас и на нашите зрители. Аз вчера бях трогнат искрено от изявлението на г-н Десислав Трайков – директор на затвора, този Архимед на затворническия труд, който е сметнал, че г-н Куйович има 2 500 изработени дни. Г-н Куйович е десетина години в затвора. Всяка година има 52 седмици, което означава 104 почивни дни, което означава, че за 10 години имаме общо 1 100 почивни дни. Като сложим Коледа, Нова година, Първи май, 24 май, Трети март, значи отиваме на 1 500-1 600 дни. Тоест, за 10 години, които имат 3 640 дни, г-н Куйович има 2 500 отработени и 1 500 почивни.
Водещ: Оттук и споменът за Архимед.
Румен Петков: Да, този смята удивително. Плюс това той има едно невероятно усещане за доброта. Той казва: „Куйович многократно е награждаван заради трудовата си дейност“. Този герой на социалистическия не, но затворническия труд Куйович. Значи, ако сметнем, той е вложил енергията си на затворническия трудов фронт 6 месеца преди да влезе в затвора.
Водещ: Така ли излиза?
Румен Петков: Ами горе-долу е така.
Водещ: Защото единият въпрос е, ако има правила и някой могат да…
Румен Петков: Не, за тези правила, ще стигнем до правилата. Аз искам да се върна на тези 6 месеца, които той също се е трудил явно на затворническия фронт, които аз познавам, макар и частично, по документи. Става дума за човек, който се е занимавал с производство на амфетамини в България. От гледна точка на деликатността на Деската Трайков да не кажем, че е бил трафикант, да кажем, че ги е дистрибутирал в чужбина, да не обидим това усещане за доброта на директора на затвора. Той е дистрибутирал произвеждани в България наркотици. След това съдът е постановил награда, защото шефът на затвора е каза, че е бил награждаван многократно за труда си, българският съд го е наградил със 17 години затвор. Тя е еднократна, докато той след това той е награждаван многократно. Тази еднократна награда е получена и за това, че той е ползвал да не казвал, че е рецидивист, защото не се вписва в награждаването в затвора, да кажем, че е имал навици да ползва фалшиви документи, което бих добавил факта, че аз съм чел като част от негова трудова дейност преди да влезе в затвора, примерно как планира разчленяването на моите синове, изкормването на дъщерята на ген. Валентин Петров.
Водещ: Това къде го планира това към онзи момент?
Румен Петков: Има си неща, които…
Водещ: Добре, само преди да се върнем назад, към днешна дата проблемът го концентрирате в начина, по който шефът на затвора третира правилата и възможностите, които получават за трудолюбието си лишените от свобода или проблемът някакъв по-голям – просто има възможност хора с такива присъди да обработват, наистина не знам по каква схема, и да могат да ходят и на море в заслужен отпуск? Къде е проблемът – в правилата или в третирането им?
Румен Петков: Проблемът е институционален, проблем на правила и проблем на третиране. Когато ти имаш рецидивист с фалшиви документи, човек, за когото съдът е постановил, че има 60 кг хероин, вкарани тук, за да ги дистрибутира както казахме, вероятно за Западна Европа, произвеждал амфетамини в България и изпращал навън със собствени превозни средства, това означава, че премиерът не уволни този левент Деската днес до обяд, той е съучастник. И трябва да сподели с днешната си гостенка – шефката на Еврокомисията, че България тези практики, хора, които се занимават с производство на наркотици, дистрибуция както вече казахме на хероин, да бъдат слагане на мек режим на излежаване на лишаването от свобода, значи, трябва да сме наясно, че тук има тежки деформации въобще в управлението на държавата. Разбира се, тук ние от АБВ-Радикали предлагаме на премиера друго решение – да се загрижим за този човек, защото той с тази си доброта би могъл да бъде директор на начално училище. Той ще стимулира трудолюбието на деца, стига да не ги награждава с отпуски, защото няма да се научат да пишат. Той като гледам как раздава отпуски, е много ларж, още повече, половината могат да си дойдат с дипломи третокласници, завършено средно образование в Португалия. Другият вариант обаче е да го прати генерален консул – имаме такива практики. Още повече, той е шеф на затвора, си върви с озеленителите.
Водещ: Да, разбрах ви иронията.
Румен Петков: Не става дума за ирония, става дума за грубо погазване на усещането за справедливост със съучастието на държавата.
Водещ: Моля ви да припомните все пак сюжети, които разтърсиха държавата по начина, естествено, по който вие може да ги припомните. Неински и фалшиви документи за самоличност същият този Куйович имаше издадени с помощта на хора от МВР докато вие бяхте вътрешен министър, нали така?
Румен Петков: И това е причината да бъде освободен Илия Илиев като главен секретар. Това мисля, стана ясно от изявлението на ген. Петров. Аз ще настоявам прокуратурата да разкрие, да разсекрети делото във Варна.
Водещ: Какво очаквате да излезе толкова години по-късно? И за кого?
Румен Петков: Първо, трябва да кажа, че фактът, че беше скрит тогава докладът на Агенцията за национална сигурност, е лош.
Водещ: Кого скриха със скриването на доклада?
Румен Петков: Да приемем, че не съм го чел, как да кажа кого са скрили? Той е 2010 година, аз как да го чета 2010 година?
Водещ: Нали сте вътрешен министър към онзи момент?
Румен Петков: 2010 не съм. И да внеса още едно уточнение – г-н Куйович казва пред съда, че видите ли плащал на мен и на ген. Петров, и като спрял да ни плаща, ние сме го подгонили.
Водещ: Тогава са почнали проблемите. Да.
Румен Петков: Ами ген. Петров го гони пролетта на 2005 година. Че аз тогава съм бил по-далеч от МВР, отколкото самият г-н Куйович. Нелеп опит за самозащита, която как да кажа, тя е толкова висяща във въздуха, толкова неистинска, и аз се чудя как може това да не се констатира веднага. То е констатирано навярно в доклада на Агенцията за национална сигурност. Там много ясно вероятно му е разписано.
Водещ: Не разбирам кой кого е скрил и това другарски огън ли е бил?
Румен Петков: Аз не мога да кажа дали е бил другарски, но ще настоявам за нещо друго – да е ясно преди 2001 година отношенията на г-н Куйович с МВР.
Водещ: Какво означава това?
Румен Петков: Издавани ли са му документи за постоянно пребиваване в България? Правителството на Иван Костов издавало ли му е такива документи? С какъв мотив?
Водещ: Много назад се връщаме.
Румен Петков: Не се връщаме много назад. Ако искаме да знаем истината, няма назад и напред. Има чадър.
Водещ: Кой е въпросът, на който нямате отговор до момента? Кой е осигурявал чадър и с каква цел би могъл да е осигурявал чадър?
Румен Петков: Аз имам достатъчно отговори за себе си и нямам никакви безпокойства. Заради това настоявам прокуратурата да разкрие, да разсекрети делото във Варна, да разсекрети предоставените от МВР доказателства по случая „Куйович“ и Агенцията за национална сигурност да разсекрети доклада, който беше подготвен по наше настояване във връзка с нелепите твърдения на г-н Куйович. Разсекретят ли се тези неща, ще се знаят серия дълбоко вредни практики в Министерството на вътрешните работи, които ние срязахме, които ние се опитахме да прекратим по най-категоричния начин. Резултатите са известни.
Водещ: Само че подадохте оставка тогава. Аз погледнах и една от статиите от този период…
Румен Петков: Причините за оставката са доста повече, далеч не само случаят „Куйович“. Но проблемът е, че след това бях уволнени и достойни, силни, почтени служители на МВР, които имаха пряко отношение по разбиването на този наркоканал.
Водещ: След вас министър беше г-н Миков.
Румен Петков: Да.
Водещ: А той е наказвал хората, които са работили добре по случая, това ли казвате? С каква цел?
Румен Петков: Аз не казвам той наказал хората, работили, аз казвам, че тези хора, които работиха добре по този случай, които изчистиха въпроса, просто бяха отстранени от министерството.
Водещ: От министъра, вашият наследник. Защо, с каква цел?
Румен Петков: В последствие бяха отстранени хората, които всъщност доведоха до ареста, първият арест в България на 17-членна организирана престъпна група начело с г-н Димитър Желязков, който по същата логика си почиваше на Слънчев бряг докато беше в затвора.
Водещ: Но защо, г-н Петков? Ако го твърдите, защо това се случва? Какви са мотивите?
Румен Петков: Не мога да кажа. Ами не мога да кажа. Министър Цветанов и министър Миков могат да отговорят на въпроса защо са били махнати ген. Петров, полк. Стоицев, ген. Веселин Петров – една серия – полк. Стоян Велчев…
Водещ: Не приемате, че просто са махнати, защото са били близки до предишния ръководител, до вас, до предишното ръководство?
Румен Петков: Че аз тези хора съм ги заварил от министър Петканов. Това означаваше ли, че трябва да ги махна?
Водещ: Мисълта ми е, че смяната на един екип, с който работиш, може да е свързана с желание да сложиш свои хора, а не с желание да накажеш добре работили по даден случай професионалисти.
Румен Петков: Между свои хора и хора на държавата трябва да правим разлика. Тези хора са избрали да служат на държавата. И когато в МВР, Министерството на отбраната, въобще във всяко едно ведомство се допусне принципът „слагам мои хора“, тези хора са над държавата и огромната част от тях са честни и почтени. Искам да се възползвам от случая да поздравя служителите на МВР и на прокуратурата за разкритото зверско убийство, и затова, че са хванали г-н Куйович на магистралата. Трябва да кажа, че човещината на Деската Трайков стига дотам, че като го питат ще последва ли нещо за г-н Куйович, затова, че е хванат за пореден път с фалшиви документи, той казва: „Следва дисциплинарна санкция“. Ако вас ви хванат с фалшиви документи каква ли ще е дисциплинарната санкция?
Водещ: Вашето обяснение какво е, откъде се появява такъв документ – някой ги произвежда и ги вкарва в затвора без никакъв проблем?
Румен Петков: Аз не мога да кажа, че документът е вкаран в затвора, но трябва да е ясно, че г-н Куйович, независимо от това колко и как е бил в затвора е друг въпрос – виждаме, с излизането си от затвора, веднага има шофьорска книжка.
Водещ: Не е искал да кара без книжка, г-н Петков.
Румен Петков: Ето един аргумент всички да караме с фалшиви книжки – на мен досега не ми беше хрумвало.
Водещ: Нямал е книжка и е решил да си направи такава от Португалия.
Румен Петков: Трябва да ви кажа, че бях потресен от загрижеността на медиите – „абе, толкова няма някой от другите трима, че баш той каръка кара, и те го хванали“. Аз съм смаян.
Водещ: Защото, г-н Петков, беше обяснено, че правилата абсолютно позволяват без никакъв проблем да бъде пускан и възнаграждаван с отпуск. Изчисленията ги направихте.
Румен Петков: Тогава да кажем, че в България правилата са такива – когато някой произвежда наркотици, дистрибутира ги в чужбина, синтетична дрога, когато вкарва оттук хероин за Европа, когато има серия фалшиви документи, му се полага да бъде озеленител, да бъде в отпуска. Между другото, достопочтеният Деската Трайков казал, че много експерти са дали становище, че човекът се е уморим и трябва да излезе в годишен отпуск. Искам ги тези много експерти поименно.
Водещ: Добре. Благодарим ви. Повдигате голям въпрос, свързан с начина, по който се изтърпяват наказанията, и какви са правилата и какви са възможностите.
Румен Петков: Не го повдигам, констатирам го. Констатирам го, не го повдигам.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране