12.02.2021 | 10:46
Прокуратурата не откри полицейско насилие срещу журналиста Димитър Кенаров
Гражданин писал на разследващите, за да се възмути и да разкаже, че арестуваният е провокатор

Софийската градска прокураутра е отказала да образува дело за упражнено полицейско насили срещу журналиста Димитър Кенаров, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти у нас. Кенаров бе арестуван по време на антиправителствен протест на 2 срещу 3 септември миналата година. На кадрите от задържането му се вижда как вика, че е журналист, докато полицаи го влачат от президентството към сградата на парламента на бул. „Дондуков“. След ареста той е със синини и наранявания по лицето и тялото и твърди, че е ритан в главата и бит от униформените. Нараняванията му са констатирани и от лекар. Нито полицията, нито прокуратурата обаче откриват някакви нарушения.

В постановлението за отказ от разследване, подписано от прокурор Юлиян Лефтеров, се посочва, че служителите, арестували Кенаров, не са установени, въпреки че са извършени „всички възможни действия“. Полицаите не са имали лични идентификационни номера, но не били ясно дали не са ги изгубили.

Прокурорът посочва още, че журналистът е отказал да изпълни полицейско разпореждане, докато е снимал протеста, поради което използването на сила и ареста му са били оправдани.

Самият Кенаров разказва, че след като полицията настъпил към простестиращите той е бил притиснат към стената на президентството. Няколко служители са се насочили директно към него. Той е обявил, че е журналист. Освен това е носел каска с надпис „Press“. Въпреки това е извлечен, хвърлен на земята, притискан и ритан преди да бъде отведен в 5 РПУ в столицата. В постановлението обаче се посочва, е на кадрите се виждал човек с оранжева каска без надпис на нея.

Прокуратурата обаче приема, че не е възможно да има полицейско насилие, тъй като много хора на площада снимали и нямало как това да остане анонимно.

В отказа за разследване се цитира и мейл от гражданин на име Петър Иванов Петров от София. В него той се възмущавал от твърденията, че полицаи са упражнили насилие срещу Кенаров. Гражданинът твърди, че журналистът бил провокатор, скачал срещу полицаите и нямал отличителни знаци. Петров е дал обяснения, че е станал свидетел на ареста и чул Кенаров да вика, че има журналистическа карта, но той не видял отличителни знаци на медия.

Дали Петров съществува няма как да се разбере от прокурорското постановление, посочват от асоциацията. Но напомнят, че на площада е имало десетки други журналисти, които не са били разпитани.

Повече от притеснително е заключението на прокуратурата, че докато снима събитието на първа линия Кенаров на практика е отказал да изпълни полицейско разпореждане и при това положение използването на сила и задържането му са били оправдани. Подобно тълкуване на закона от страна на прокуратурата на практика означава, че никой журналист никога не може да бъде на първа линия и да заснема масови събития, защото полицията ще бъде в пълното си право да използва сила срещу него и да го задържи„, пишат от АЕЖ.

За ареста на Кенаров не е изготвена заповед, той не е запознат с правата му на задържан, нито му е извършен обиск. Това не се приема за престъпление от прокуратурата, защото нямало данни да е умишлено.

„Прокуратурата не установява как са се появили травмите по тялото на Кенаров, а само, че е възможно това да е станало в резултат на „приложената физическа сила от полицейските служители за сломяване на съпротивата на Кенаров по време на придвижването му до мястото, на което са му били поставени белезници“, но няма данни това да е било „неправомерно и противоправно“. В края на постановлението прокурор Лефтеров записва, че не може да се установи какво се е случило с камерата на Кенаров, тъй като той не бил предоставил „документи за вещта„, пишат още от АЕЖ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране