21.01.2020 | 17:02
Прокуратурата обвини бившия шеф на разузнаването за теч на информация
Според обвинението сегашният консул в Мюнхен Драгомир Димитров е облагодетелствал фирма с над 91 000 евро

Военноокръжна прокуратура – София обвини бившия шеф на разузнаването и сегашен консул в Мюнхен Драгомир Димитров в престъпление по служба в качеството му на председател на Държавна агенция „Разузнаване“.

Според обвинението в период 14 юли – 9 август 2016 година Димитров е нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в агенцията. Това е станало с „цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро, от което са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“.

Наложена му е гаранция от 5000 лв.  От съобщението на прокуратурата не стават ясни подробности около случая и защо обвинението е повдигнато четири години по-късно. В момента Димитров е консул в Мюнхен и засега остава такъв.

От Външно министерство съобщиха, че той оказва съдействие на органите на държавното обвинение и „към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране