14.06.2016 | 12:35
Прокуратурата обвини зам.-министъра на транспорта Антон Гинев
Гинев е обвинен в безстопанственост като директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура"

Софийска градска прокуратура е привлекла като обвиняем зам.-министъра на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев. Обвинението е за умишлена безстопанственост в особено големи размери за периода 2006 – 2009 г., когато Гинев е директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура”.

Според прокуратурата, Гинев е сключил договор с вече разследвания за източване на държавното предприятие депутат от ДПС Илия Илиев, с когото е ощетил държавата с 927 хиляди лева.

През 2007 г. НКЖИ е сключило договор с фирмата на Илия Илиев “Триумф” ЕООД на обща стойност 3 милиона лева по процедура на договаряне без обявление. Мотивът за сключването на договора по този начин е несъществуваща спешност за ремонт на пътническата гара в Русе. Антон Гинев поканил три фирми да подадат оферти, като предложенията на две от тях били отхвърлени заради проблеми в документацията, а за изпълнител било избрано дружеството на Илия Илиев. Десет дни след сключването на договора били изплатени авансово 927 хил. лв., а впоследствие по проекта не било извършено нищо. Заради това авансово плащане е и повдигнатото обвинение от прокуратурата.

От държавното обвинение посочват, че до привличането на Гинев като обвиняем се е стигнало в хода на досъдебното производство срещу Илия Илиев. Договорът за ремонта на гарата в Русе, сключен между “Триумф” ЕООД и НКЖИ е попаднал в обхвата на разследването на прокуратурата.

Депутатският имунитет на Илиев беше снет през март тази година по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Обвинението срещу него е за това, че е източвал държавния бюджет, като е сключвал договори за различни дейности с НКЖИ, но впоследствие те не са били изпълнявали от фирмите на Илиев, а от самото НКЖИ. Плащания по договорите въпреки всичко са били извършвани, за което Илиев е предоставял фалшиви документи. Повече за масовите злоупотреби в НКЖИ и кои са предпочитаните изпълнители от държавното предприятие четете в текстовете от темата на брой 12 на Капитал “По следите на златните релси”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране